Hírek

Gyáriparos konferencia

2017. szeptember 20., 15:23

Szombathelyen az aktív korú népességben 70 százalékos a foglalkoztatottság, több területen munkerőhiánnyal küzdenek - egyebek mellett ez is elhangzott a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége által szervezett konferencián. A vasi cégek vezetői és a képzésekkel foglalkozó szakemberek a megyei munkaerőpiac, valamint a szakképzés helyzetét értékelték.

Gyáriparos konferencia

Felmérést készített a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége arról, hogy a  hazai vállalkozások hogyan ítélik meg a foglalkoztatás helyzetét, és milyen intézkedéseket tartanának szükségesnek a szakképzés helyzetének javítására. A tapasztalatokat országjáró körút keretében vitatják meg a munkaerőpiac helyi szereplőivel. Győr után a második állomás Szombathely volt.

Gablini Gábor alelnök, MGYOSZ
„Itt a célunk az, hogy ne mi beszéljünk, hanem hallgassunk, és kérjük meg a vállalkozásokat, illetve a meghívott, szakképzésben dolgozókat, mondják el, hogy ők hogyan látják az adott megyében a szakképzés helyzetét, a munkaerőpiac helyzetét, de mondják el, hogy mi az amit ők gondolnak min kell változtatni.”

A konferenciasorozaton elhangzott javaslatokat értékelik,  és ez alapján egy intézkedési csomagot terjesztenek a kormány elé.

A szombathelyi foglalkoztatási helyzetet Illés Károly alpolgármester mutatta be.

Illés Károly alpolgármester
„A munkaerő-piaci helyzet Szombathelyen, illetve a megyénkben mondhatni nagyon jó, hiszen a foglalkoztatottság, illetve a munkanélküliségi ráta a megyében 3 százalék, Szombathely tekintetében 2 százalék alatt van, az aktív korúak tekintetében is 70 százalékos a foglalkoztatottság, ami jónak mondható, illetve a mi esetünkben inkább probléma, mert már egy elég komoly munkaererőhiánnyal küzdünk.”

Ezen a helyzeten kívánt változtatni a város a mérnökképzés létrehozásával, de további lépésekre van szükség a szakmák vonzóbbá tétele és a munkaerőhiány mérséklése érdekében.

Marjay Gyula elnökségi tag VOSZ
“Ennek több útja is van. A felnőttképzés. Természetesen jó lenne, ha még valahonnan, a közmunka programból a meglévő értelmes embereket vissza tudnánk a közmunka világába vezetni. Ez egy komoly kihívás, akár az oktatási intézményeknek is, akár az állam számára is. Tudjuk jól, hogy maradékelv van. Kettő: nagyon jó kezdeményezés a nyugdíjas szövetkezet.”

Az elnökség tag szerint segíthetne a munkaerőhiány megoldásában az is, ha a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérnének, valamint a közszférában feleslegessé válók - átképzés után - a versenyszférában dolgoznának tovább.