MNB
MNB - 2

Hírek

Görgei Artúr és kora címmel szerveztek konferenciát az Őrvidék Házban

2016. május 24., 16:03

A konferencia célkitűzése az volt, hogy egy olyan képet alakítson ki a 48-as forradalom és szabadságharc fővezéréről, hogy elfoglalhassa méltó helyét nemzeti emlékezetünkben.

Görgei Artúr és kora címmel szerveztek konferenciát az Őrvidék Házban

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet kiemelt feladatai közt tartja számon, hogy a magyar történelem legjelentősebb eseményeiről és szereplőiről, azok évfordulói alkalmával tudományosan is megemlékezzen.

Bali János - igazgató, Nemzetstratégiai Kutatóintézet
"Az intézet a 21. századi nemzetegyesítés 21. századi módszerű problémáival áll, tehát mi a külhoni magyarokat az anyaországi magyarokhoz közelítjük, de ugyanilyen fontos, hogy a múltról is közös képünk legyen, hiszen nemzetegyesítés elképzelhetetlen anélkül, hogy valahogy konszenzus alakuljon ki történelmünkről."

Halálának centenáriumán Görgei Artúr honvédtábornokról és koráról szerveztek tudományos tanácskozást az Őrvidék Házban.

Farkas Csaba - igazgató, Őrvidék Ház
"Görgei Artúr egy nagszerű honvédtábornok volt, de mind a nagyközönség mind a történész szakma számára mind a mai napig egy vitatott személyiség. Szeretnénk ezt a mai 12 előadással a helyére tenni, hogy méltó helyet foglalhasson el a magyar történelmi személyiségek panteonjában."

Az előadások Görgei személyiségét és a 48-as forradalomban betöltött szerepét járták körül különféle aspektusból, de az érdeklődők megismerkedtek a korszak Habsburg titkosszolgálattal és rendőri hivatallal, valamint a Felvidéken fellelhető Görgei emlékhelyekkel is.