Hírek

Gazdatájékoztató fórumot tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vasszécsenyben

2019. december 04., 14:18

Az esemény keretében kihirdették az V. Vas megyei búzatermelési verseny eredményeit is. A hektáronkénti közel 10 tonnával rekordot állított fel a győztes.

Gazdatájékoztató fórumot tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vasszécsenyben

A termésbiztonság a gazdaság és a termelők számára egyaránt fontos, de a fenntartható fejlődésért is meg kell tenni mindent, ez közös érdek - mondta el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a vasi gazdafórumon.

Győrffy Balázs - elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
“A fenntarthatóság olyan, mint egy három lábú szék. Ez akkor áll meg, ha környezeti, társadalmi és gazdasági oldalon is egy tevékenység fenntartható, mert ha az egyik megbicsaklik, akkor az visszahat a másik kettőre is, és ebből fakadóan nem lesz egyensúly!”

Csökkentek a kárbejelentések, a jégverés okozta hiány a korábbi 40 helyett 12 százalékra csökkent. Az öntözés, az aszálykár és az ezzel kapcsolatos monitoring rendszer felállítása is szóba került: öntözési közösségek létrehozása a cél.

Az idén kiemelkedő terméseredmények születtek. Ez a kedvező időjárás mellett a szakértelemnek is köszönhető - hangzott el.

Pusztavámi Márton - elnök - NAK Vas Megyei Szervezete
“Búzatermelés tekintetében - önmagunkhoz mérjük magunkat - hat tonna per hektár felett soha nem volt Vas megyében, az idén 6,4 tonnát értünk el, tehát egy kiemelkedő rekordot sikerült megcsinálnunk, ha országos tekintetben nézzük, akkor búzából elsők vagyunk, tavaszi árpából országos elsők vagyunk, őszi káposztarepce tekintetében országos elsők vagyunk, és őszi árpa tekintetében vagyunk országos másodikak.”

Hektáronként közel tíz tonnás terméseredményt értek el az V. Vas megyei búzatermelési verseny takarmány- és étkezési búza kategóriájának első helyezettjei. Takács Gyula Ikervár környékén gazdálkodik.

Takács Gyula - családi gazdálkodó
“Nem rossz az eredmény, de nem vagyok elégedett, az időjárás legalább egy tonnát elvitt hektáronként, a szárazság, de hát meg kell elégedni ezzel is, mert valakinek még ilyen eredményt se sikerült elérni.”

A többi között a permetező gépek műszaki felülvizsgálatáról, a mezőgazdasági adózás reformjáról is tájékoztatták a Gazdafórum résztvevőit a meghívott szakemberek.