Hírek

Gazdaságfejlesztés - Két vasi nagyvállalat kap közel négymilliárdos kormányzati támogatást

2020. december 04., 19:09

Összesen 3,8 milliárd forinttal támogatja két vasi nagyvállalat, a lukácsházi Schott és a szombathelyi TDK fejlesztéseit a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv részeként. Ezt ma jelentette be mindkét gyárban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 

Gazdaságfejlesztés - Két vasi nagyvállalat kap közel négymilliárdos kormányzati támogatást

25 éve készíti Lukácsházán többek között az ampullákat a térség legnagyobb foglalkoztatójaként a gyógyszeripari csomagolóanyag gyár. 550 embernek, köztük sok szombathelyinek adnak munkát. A koronavírus járvány miatt termékeikre még nagyobb az igény. A munkahelyek megtartását és a fejlesztést célzó nagyvállalati versenyképesség növelő kormányzati program 2 milliárd forint támogatással segíti a gyár újabb beruházását.

Vizi Balázs – ügyvezető igazgató, Schott Hungary Kft.
Ez egy 13,5 milliárd forintos technológia-intenzív beruházás, amivel 16 új gépsort fogunk venni, illetve egy új gyártócsarnokot alakítottunk át, ezzel tovább tudjuk növelni az oltóanyagok üvegcséinek gyártásához a piaci részesedésünket.

Az ünnepségen a külgazdasági miniszter hangsúlyozta, az állam feladata az emberek egészségének, munkahelyüknek és a gazdaság működőképességének megőrzése. Ma már komoly versenyben állnak az országok a beruházókért.

Szijjártó Péter – külgazdasági miniszter
„Egy újabb fontos győzelmet arattunk ebben a versenyben, hiszen egy újabb nagyvállalat döntött úgy, hogy Magyarországra hozza a fejlesztését. Ezáltal tovább erősítve a magyar-német gazdasági kapcsolatokat.”

A gyógyszeripari csomagolóanyag gyár fejlődése a térség számára is meghatározó.

Ágh Péter – országgyűlési képviselő
„1,1 milliárd értékben valósulhattak meg itt a településen fejlesztések. Ezek jelentős része úgy tudott megvalósulni, hogy Lukácsházának volt ehhez önereje.”

A következő két évben a szombathelyi elektronikai alkatrészgyártással foglalkozó nagyvállalat is több milliárdos beruházással bővíti kapacitását.

Takács Balázs – ügyvezető igazgató, TDK Hungary Components Kft.
Ennek a támogatásnak a segítségével egy 4,1 milliárdos beruházást fogunk végrehajtani a következő két évben, amelyet a kormány közel 2 milliárdos támogatással segít. Ezek a beruházások elsősorban hibrid járművek, illetve elektromos járművek passzív elektronika alkatrészeinek gyártása irányában fog kiadásra kerülni.”

A cégcsoport világszerte százezer, szombathelyi vállalatuk 2100 embernek ad munkát, a tavaszi pandémiás időszakban 360 milliós állami támogatással őrizték meg a munkahelyeket. Most viszont nem a stagnálás a cél, hanem a fejlesztés.

Szijjártó Péter – külgazdasági miniszter
„Büszkék vagyunk arra, hogy olyan modern okosautós alkalmazások, mint a sávelhagyás elkerülése, vagy a táblafelismerés, vagy nyitás és zárás itt kerülnek fejlesztésre.”

Az ünnepségen Hende Csaba országgyűlési képviselő beszélt arról, hogy a városban 2010-től megduplázódott az iparűzési adóbevétel.

Hende Csaba – országgyűlési képviselő
„A magyar emberek jó helyre adják a pénzüket, amikor Szombathelybe fektetik, mert ezzel az egész ország jól jár. Az elmúlt évben bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk megduplázni az értéket.”

A szombathelyi nagyvállalat állami támogatással megvalósuló beruházása 2022-23-ra készül el, de ez a fejlesztés a gyár következő 10-15 évét határozza majd meg.