MNB - 2
MNB

Hírek

Garanciát és kötelezettségvállalást vár az önkormányzat ezentúl a lakóparkok építtetőitől

2020. október 15., 17:24

Garanciákat vár az ingatlanberuházóktól, több mindenre kiterjedő kötelezettségvállalást ír elő számukra a településrendezési szerződés. Ez az új szabályozás megelőzheti például azt a ma még számos esetben tapasztalható problémát, hogy egy lakópark építtetője az út vagy a csatornahálózat kivitelezése nélkül adja el az ingatlant a gyanútlan vásárlónak.

 

Garanciát és kötelezettségvállalást vár az önkormányzat ezentúl a lakóparkok építtetőitől

2013-ban készültek ezek a felvételek Zanaton, ahol az egyik lakóövezetben az ott élők maguk kátyúzzák az utat - a helyzet azóta sem változott.

Egy éve számoltunk be arról, hogy a Németh Pál utcában az egyik lakó kapcsolja le és fel a közvilágítást minden nap.

Több ilyen neuralgikus pont van a városban. Vagy azért, mert a beruházó ki sem építette, vagy - az elégtelen műszaki tartalom miatt - az önkormányzat nem vette át az utakat, közműveket. Így a felmerülő költségek, a fenntartás a lakókat terheli. A hasonló problémák elkerülése érdekében a legutóbbi közgyűlésen a képviselő-testület szabályzatot alkotott a településrendezési szerződésekről.

Gálffy Áron - polgármesteri asszisztens
“Az előszerződésben megtörténik a cégnek egyfajta átvilágítása, hogy megfelelő tőke áll-e a rendelkezésére vagy csak egy projektcég, amit éppen arra hoztak létre egy hárommilliós alaptőkével. Ezt elvileg az új eljárásrend ki tudja szűrni.”  

Mérsékelheti a később felmerülő gondokat a beruházó tájékoztatási kötelezettsége is, hiszen az ingatlant vásárlók kevesebb meglepetéssel szembesülhetnek.

Németh Ákos - tanácsnok
“Ezek a kötelezettségek a földhivatali tulajdoni lapra is rákerülnek. Ezzel is próbáljuk azt megmutatni, hogy mivel jár az, ha valaki egy ilyen szerződést aláír, elfogad. Ugyanis voltak Szombathelyen olyanok, akik évekkel később jöttek rá, hogy víziközmű-társulás tagjai lettek.”

A településrendezési szerződés tartalmazza majd többek között, hogy a beruházó kötelezettséget vállal a maradéktalan kivitelezésre, a határidők betartására, az utak forgalomba helyezésére még az építkezés megkezdése előtt, valamit a jogkövetkezményeket és az önkormányzati garanciákat is rögzíti.