Hírek

Galícia földje borul reám

2018. március 14., 15:16

Az AGORA-Savaria Filmszínházban mutatták be a Galícia földje borul reám című filmet, amely az első világháborúban elesett hősi katonáknak állít emléket, köztük is kiváltképp az egykori Vasvár megyei 83-as gyalogezrednek. Az alkotás azokat a katonai temetőket mutatja be, amelyekről rendkívül kevés dokumentum maradt fenn.

Galícia földje borul reám

Az I. világháborúban a galíciai fronton - Batkow és Balamutow környékén - több ezer magyar katona harcolt a hazájáért, de több mint 500 hősi halott sírhelyéről a mai napig sem lehet tudni pontos adatokat. Éppen ezért a Doberdónál és Isonzónál megkezdett kutatásokat folytatták az alkotók.

Fülöp András - ötletgazda, szervező
"Mivel Galíciában gyakorlatilag 1917 októberéig jelen volt a 83-as gyalogezred, de a 11-es huszár ezred is, ezért úgy gondoltam, hogy a fő hangsúlyt mindenképpen Kelet-Galícia kell, hogy kapja."

4 év szolgálat a keleti, majd az olasz fronton 40 ezer katona részvételével, akik közül 10.568-an sebesültek meg, és 6679 szenvedtek hősi halált - mindezek a vasi 83-as gyalogezred legfontosabb paraméterei.

A filmbemutatón Harangozó Bertalan kormánymegbízott nagyapja I. világháborús szerepvállalását idézte fel, aki 1915. március 22-én esett fogságba, majd megjárva az orosz hadifogolytábort végül szerencsésen hazatérhetett. Illés Károly alpolgármester kiemelte, hogy a keleti front a súlyos veszteségek dacára a magyar katonák hősies helytállásának jelképe.

Illés Károly - alpolgármester
"A császári és a királyi 83-as gyalogezred, 11-es huszárezred hadműveleti területei a Kárpátokban, Lemberg környékén és az uzsoki hágó környékén az ukrajnai háborús helyzet miatt nehezen voltak megközelíthetőek. Az itthoni kutatómunkát követően bátorság és elszántság kellett ahhoz, hogy valaki odamerészkedjen."  

Az alkotók 3000 kikométert tettek meg a forgatás alatt. Mindez nem valósulhatott volna meg Strömpl András nélkül, aki 15 éve kutatja a magyar katonai hadisírokat és azok történetét.

Strömpl András - elnökhelyettes, Lembergi Magyarok Kulturális Szövetsége
"A batkowi meg a zvizsinyi temetőkről és nem tudtam, mert a lembergi levéltárban ezek a helységek nem voltak, ez a termopoli helységhez tartozik és ők adták meg az adatokat. Kimentünk oda, megtaláltuk a térdig érő hóban ezt a temetőt és így ment aztán tovább az egész."

Az alkotók tervei között szerepel, hogy az olasz fronton elhunyt katonák tiszteletére is készítenek egy dokumentumfilmet, amelynek előkészületei már februárban megtörténtek.