Hírek

Gálán köszöntötték a 70 éves Gedit

2014. november 18., 15:58

Hetvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálán köszöntötték Horváth János Gedit, az Ungaresca Táncegyüttes egykori vezetőjét az MMIK-ban. A műsort az ünnepelt szívéhez közel álló, díjnyertes, válogatott koreográfiákból állították össze.

Gálán köszöntötték a 70 éves Gedit

Múlt, jelen és jövő találkozott a színpadon a hétvégi gálaműsorban. Olyan újraértelmezett, mély üzenettel bíró néptánc-koreográfiákat láthatott a közönség, amelyek egytől-egyig Horváth János Gedi nevéhez fűződnek. Első díjnyertes alkotása, az 1968-as diáklázadások ihlette Profán sirató volt, ezt is bemutatták a táncosok.

Horváth János Gedi 48 éven át vezette az Ungaresca Táncegyüttest. Műveiben társadalmi jelenségekre, problémákra, aktualitásokra igyekezett felhívni a figyelmet, a tánc nyelvén fogalmazva meg mondandóját. Később emberi sorsok inspirálták. Munkásságát számos díjjal ismerték el.

Horváth János "Gedi"
"Nem csak az eredeti táncfolyamatot jelenítettem meg, hanem a történetiséget is próbáltam a közönség számára elérhetővé tenni. Úgy kerestem az ötleteket, ami benne van a néplélekben, a népdalokban, kifejeznek érzéseket."

A műsor második felében a tanítványok hozták el saját koreográfiáikat. Majd barátok, alkotótársak köszöntötték az ünnepeltet. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke beszédében kiemelte: ez a hosszú, gazdag életmű mindenki számára inspiráló, és üzenetértékű.

Vége-hossza sem volt a köszöntéseknek, és egyre gyűltek az ajándékok a színpadon. Mindez bizonyítja, hogy Horváth János Gedi élete és hivatása a tánc, amelyet mindenki elismer, és értékel. Minden bizonnyal még hosszú évekig fog dolgozni a magyar néptánckincs megőrzéséért, és továbbörökítéséért.