MNB
MNB - 2

Hírek

Fűts okosan! - a levegőszennyezés ellen indult kampány

2018. február 19., 18:23

A legtöbb háztartásban gázzal, fával, helyenként szénnel fűtenek, de nem ritka, hogy a műanyag hulladék is a kazánba kerül, ami rendkívüli módon szennyezi a levegőt. A jelenség ellen internetes kampány indult.

Fűts okosan! - a levegőszennyezés ellen indult kampány

Sokan választják tüzelőnek a fát, pedig nem ez a legártalmatlanabb megoldás. Égetésével komoly mennyiségű szállópor kerül a levegőbe. Igaz ugyan, hogy a gázfűtés kényelmesebb, de a szén-dioxid-kibocsátás miatt ez is szennyezi a környezetet. Mindkét megoldás jobb azonban annál, amikor valaki szemetet, mondjuk műanyagot éget.

Egyed László - sajtószóvivő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
“A tűzoltóságok Vas megyében minden második-harmadik nap vonulnak különböző kéménytüzekhez. Ennek az oka pedig összetett. Nagyon sokan használnak hulladékot tüzelő-fűtő berendezésekben, ez azt jelenti, hogy a háztartási hulladékot abban tüzelik el. Ebből kifolyólag a kémények sokkal jobban elszennyeződnek. A korom lerakódik bennük, és ezek hajlamosak arra, hogy meggyulladjanak.”

A Földművelésügyi Minisztérium nemrég kampányt indított azért, hogy akinek módjában áll választani a fűtési módok között, annak tippeket adjon. Segítenek mérlegelni az előnyöket és a hátrányokat, az egészségre ártalmas hatásokat. A kereskedők szerint a vásárlók körében régóta a gázkazán a legnépszerűbb, annak is a korszerű fajtája.

Varga Zsolt - műszaki igazgató, Gravitáció Kft.
“Tavalyi év elejétől kezdve már csak a kondenzációs kazánokat lehet új építésű házakba betervezni, illetve be is építeni. De az elmúlt években, körülbelül olyan öt-hat éve fejlődő tendenciát mutatnak a vegyes tüzelésű, szilárd tüzelésű, fa tüzelésű készülékek is.”

Arányuk azonban még mindig elmarad a gázüzemű berendezésekhez képest, amelyeket viszonylag olcsó beszerezni és kiépíteni. Ez egyelőre nem mondható el a környezetbarát hőszivattyús rendszerekről, amelyekből Szombathelyen évente alig néhány darab fogy.