Hírek

Fűtőberendezések ellenőrzése

2016. október 18., 16:41

A statisztikák szerint gázzal, vagy szilárd anyagokkal fűt a lakosság nagy része Vas megyében, és az egész országban is. A fűtőberendezések azonban potenciális veszélyforrások, ezért érdemes figyelni a karbantartásukra, tanácsos átvizsgáltatni a tüzelő berendezéseket és a kéményeket.

Fűtőberendezések ellenőrzése

Ez az a hang, amely a szén-monoxid jelenlétét jelzi a tűzoltóknak, de ugyanez a hang figyelmeztet lakásokban felszerelt szénmonoxid jelző készülékek esetében is. A fűtési szezon beindulásával a színtelen szagtalan gáz jelenti a legnagyobb veszélyt a háztartásokban.

Egyed László - tűzoltóparancsnok, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
"Vas megyében 2014-ben 17 esethez riasztották a tűzoltóságokat a 17 esetből 13 fő sérült. 2015-ben 11 esetben történt szénmonoxid riasztás, itt 11 fő sérült meg, ebben az évben pedig a mai napig 11 szénmonoxid mérgezéses esetünk volt, összesen 3 fő sérült meg."

A tűzoltók figyelmeztetése szerint, a gáz és a szilárd fűtőanyagnál is fontos a készülékek ellenőrzése, és a kémények tisztíttatása. Szilárd tüzelésű kémények esetében évente kettő, gáztüzelésű készülékek esetén pedig évente egy alkalommal kötelező azokat felülvizsgáltatni.

Pados Ottó - gázszerelő
"Legfontosabb a készülék éves karbantartása, és nem árt egy szénmonoxid riasztót beszerezni. Nem az olcsóbb kategóriásakból."

A magántulajdonban lévő ingatlanok esetében 2016. július 1-jétől a kémények időszakos ellenőrzése, tisztítása, valamint négyévenkénti műszaki felülvizsgálata ingyenes, ha azt a kéményseprőipari szerv vagy közszolgáltató az általa megadott első vagy második időpontban el tudja végezni. Amennyiben azonban csak egy közösen egyeztetett harmadik időpontban tudnak sort keríteni az ellenőrzésre, a tevékenységért a 2015. július 1-jén megállapított közszolgáltatási díj 30 százalékának megfelelő összegű kiszállási díjat kell fizetni.