Hírek

Frei Tamás könyvbemutató és interjú

2011. november 22., 20:21

Frei Tamás nemrég azért jött Szombathelyre, hogy friss olvasnivalót ajánljon rajongóinak. Ha A megmentő című könyve úttörőnek számított a kortárs magyar irodalomban, akkor mindenképpen ide kell sorolnunk a folytatást is. Frei Tamás műfajt teremtett.

Frei Tamás könyvbemutató és interjú
Frei Tamás
„Úgy szeretem ezt nevezni, hogy konspirációs regény, akcióthriller, de abban bízom, hogy abban új, hogy ha valaki ezt olvassa,mozifilmet lát. Ez igazán az a műfaj, amely segíti az olvasó fantáziáját. Elképzeli a tereket, a szereplőket, de nem kell mindent leírni. Képzeljenek a főhősnek egy olyan arcot, amilyet szeretnének."

Képzelet és valóság keskeny határmezsgyéjén lavíroz a szerző. Magas beosztású gazdasági szakemberekkel beszélgetett Magyarország és a világ helyzetéről, ennek alapján vázolt fel egy lehetséges jövőképet fikciós regényében. A tartalmat emészthetőbb, könnyedebb ruhába bújtatja, de ennek ellenére szembetűnő, A Bankár történetét napjainkban éljük.

"A történet vezérfonala a fikció, ami a szereplőket körülveszi, az remélem, hogy igazi. Minden utca, minden szerződés, minden megemlített esemény a múltból szeretném, Magyarország valós szövetébe betenni."

„Mondhatnám, hogy szerencse, az zajlik a valóságban, amiről a regény szól, a svájci frank és az államadósság problémájáról, ez a regény erről szól, de nem szerencsére. Hipotetikus Magyarországról írtam, de sok jel mutatja, hogy valahol ez zajlik."

"Az összefüggés annyi, hogy azok a szereplők, akiket ismertünk az első epizódban, ők ebben a regényben is szerepelnek. André a főhős, de ez egy egészen más világban játszódik, a Bank világban, a spekularizáció világában."

A riporter elárulta, készül már a következő regénye. Mint mondta, még az adatgyűjtésnél tart, de azt már most garantálja, hogy az új könyv sem lesz kevésbé kíméletes és szókimondó, akárcsak az előzőek.

"2015 a címe. Ez egy kicsit más lesz. Ebben nem múltbeli utalások lesznek, hanem az lesz a szellemi kaland, remélem, hogy néhány évet előre utazunk Magyarország sorsában."

Frei Tamás az írás mellett  egy ideje egy másik szenvedélynek is hódol.

"Mondhatjuk azt, hogy ha nem könyv, akkor kávé, igen. Az én életem a kettő között zajlik. Ha önkritikusan bevallom, a szereplőim túl sokat kávéznak. Az embernek vannak szenvedélyei, nekem ez a kávé meg a regényírás."