Hírek

Fontos munkálatok a vasi állami erdőkben

2018. június 13., 14:43

Vadgazdálkodási és vadászati szempontból is fontos munkálatok zajlanak a vasi állami erdőkben. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. felújítja, vagy kicseréli például az ásványi anyag pótlására szolgáló sózókat, itatókat, vagy éppen az elhasználódott magasleseket.

Fontos munkálatok a vasi állami erdőkben

Atm. 37.40 üti a szöget

Kalapács hangjától zeng ez az erdészeti telep. A kerületvezető vadász magasleshez készíti a lépcsőt.

Perjési Balázs – kerületvezető vadász, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
ez a legbalesetveszélyesebb része a lesnek. Ha tönkre ment valami, akkor cserélünk, mert valószínű legközelebb is törik, ezért újat csinálunk- 39.13

(41.02) Ezen a másik telepen pedig már félig kész magaslesek sorakoznak. Nem egyformák, attól függ, hova kerülnek és milyen célt szolgálnak majd.

Szilágyi Imre – kerületvezető vadász, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Biztonságos legyen, masszív, ne mozogjon, ne nyikorogjon, az hogy tető van rajta, vagy nincs, attól függ, hova kerül. Ahol ritkábban vadászunk, ott nem nagyon szoktunk tetőt tenni rá, de szóróknál, vagy mezőgazdasági területeknél tetőt teszünk rá, amit a helyszínen teszünk rá. 43.14

(26.06) Ez az úgynevezett cserkelő ösvény, ez is vadászati berendezésnek számít, amit karban kell kell tartani. Ezen keresztül közelíti meg ugyanis akár az éjszaka sötétjében a vadász a magaslest, fontos, hogy ezt biztonságosan tehesse. Ahogy arra is figyelnek, hogy a les alatt lekaszálják a bozótot. Ha nem tennék, hamar elkorhadna a fa. A vadászati célokat szolgáló berendezések mellett számos, a vadgazdálkodást segítő eszközt is felújítanak, vagy cserélnek most az erdészek. Ilyen például ez, az ásványi anyag pótlást segítő sózó is.

Pukánszki Zoltán – vadgazdálkodási csoportvezető, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Mielőtt még megszületnének a borjak, a vehemépítéshez is szükséges, mikor pedig megszületnek a borjak, a tejtermelésnek az egyik fontos alapanyaga az ásványi anyagokban a kalcium és a foszfor is, illetve a gímszarvas bikák ilyenkor építik az agancsukat.

Fontos, hogy a fejlődéshez szükséges ásványi anyagokhoz a vadak az erdőben jussanak hozzá, így megelőzhetőek a vadkárok is. (22.02) Ezt a célt szolgálja például ez az úgynevezett szóró hely is. Ide rendszeresen szórnak ki takarmányt az állatok számára, hogy a mezőgazdasági területek helyett az erdőben táplálkozzanak, és az új erdősítések friss hajtásait se károsítsák.