Hírek

Folyamatosan szervez települési véradásokat a Vöröskereszt

2021. július 29., 14:11

A pandémia miatt visszaesett a vállalati véradások száma, elmaradtak a rendezvények, amelyeken a korábbi években vért is lehetett adni, a nyár pedig a szabadságolások miatt nehezebb időszak a véradásokat szervező Vöröskereszt számára. Az ellátás folyamatosságát viszont biztosítani kell. Az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztatása szerint minden vértípusból legalább három napra elegendő készlet áll rendelkezésre.

 

Folyamatosan szervez települési véradásokat a Vöröskereszt

Folyamatosan érkeztek a véradók a kőszegi Jurisics-várba. A Vöröskereszt felhívására már délelőtt 30 körüli volt az önkéntesek száma. Szilvia most először szánta rá magát, hogy vért adjon, de régóta készült már erre.

Alaszné Róth Szilvia
„Már régóta kacérkodtam a gondolattal. Mindig néztem, meg megosztottam az interneten is, hogy lesz véradás, de aztán valami mindig közbejött, vagy a kisbabákkal voltam otthon, de azóta már minden gyerkőc nagy. Vagy mindig volt valami, ami miatt nem tudtam eljönni. Most eljött az a pillanat, mert a legkisebb gyerek is 3 éves, most mindenképp el fogok jönni, és adok vért ténylegesen.”

Ez az anyuka gyermekével együtt érkezett, neki is szeretne példát mutatni. Kamerán kívül elmondta, férjével együtt rendszeres véradók. Dalma is 15. alkalommal nyújtotta karját, hogy vérével segítse a rászorulókat.

Gulner Dalma
„A párom a mentőszolgálatnál dolgozik, ő hozott magával. Nagyon jó érzés, mikor kapom az értesítést, hogy köszönik a vért, felhasználták.”

A folyamatos vérellátásért dolgozik a Vöröskereszt, a nyári hónapokban, a szabadságolások és az oktatási szünet idején hagyományosan csökken a donorok aktivitása. Országosan ilyenkor is napi 1600-1800 véradóra van szükség a megfelelő vérkészlet biztosításához. A szervezet épp ezért „A véreddel életet menthetsz. Te adod?” elnevezésű tájékoztató kampánnyal hívja fel a figyelmet az önkéntesség és a segítségnyújtás fontosságára.

Czirók Tamás – területi vezető, Magyar Vöröskereszt Vas Megyei Szervezete
„A Vérellátó Szolgálatnak vérre mindig szüksége van, hiszen a vér csak vérrel pótolható. Most rendkívül fontos már csak azért is, mert a covid járvány után újraindulhattak a műtétek és megnövekedett a vérigény a kórház részéről. Így mindenféle vértípusból vérkészletnek kell lenni.”

A Jurisics-vár régi helyszíne a városi véradásnak. A nyári, várszínházi időszakban tartott véradásokba a színészek is be szoktak kapcsolódni. Idén azonban a szokottnál későbbre tolódott az időpont. Az intézmény vezetője maga is 40-szeres véradó.

Pócza Zoltán – igazgató, Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Amiben tudunk, segítünk, fontosnak, közügynek érezzük ezt a dolgot. A kőszegiek valóban híresek az önzetlenségükről. Mi keretet adunk ennek, és örülünk, és büszkék vagyunk, hogy ez megvalósul.”

A Vöröskereszt magyarországi megalakulásának 140. évfordulóján, június végén a humanitárius szervezet oklevéllel köszönte meg az intézmény véradást segítő tevékenységét. A városi véradáson 101-en vettek részt. Az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján nyomon követhető a vérkészlet. A különböző vértípusokból 3-4-5 napra elegendő mennyiség áll rendelkezésre