Hírek

Fokozottan figyeljünk a szennyvízcsatornák megfelelő használatára

2020. április 03., 22:03

A vízszolgáltatók a szennyvízcsatornák megfelelő használatára hívják fel a figyelmet a járvány idején. A veszélyhelyzetben napról napra többen kényszerülnek otthon maradni, így a háztartásokból egyre több szennyező anyag jut a hálózatba, és ez veszélyeztetheti a biztonságos üzemeltetést. Fontos, hogy veszélyes anyagok, mint például zsír vagy sütőolaj ne kerüljön a lefolyókba.

Borbély Gábor osztályvezető, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Hogyha csatornába önti a tisztelt lakosság ezt a használt olajat, azzal pedig a csatorna szennyezését okozhatja, a csatorna dugulását, ne adj isten különböző kémiai-biológiai reakciókon keresztül akár annak fizikai károsodását, lyukadását okozhatják ezek a használt háztartási sütőolajak.

A járvány óta az egyik legkeresettebb árucikk lett a WC-papír, és nagyon sokan vásároltak alternatívaként nedves- vagy fertőtlenítő törlőkendőt, konyhai papírtörlőt. A lefolyókba öntött sütőolaj és zsiradék azonban ezekkel összeragadva több tonnás zsírgombóccá áll össze és könnyen dugulást okoz.

Koczka Tibor - kommunikációs vezető, Vasivíz Zrt.
Ebben a helyzetben különösen oda kel figyelni arra, hogy ne kerüljenek a lefolyóba olyan anyagok, amelyek dugulást okozhatnak. Kiemelném ezek közül a nedves törlőkendőt, amelyek a csomagolásokban lévő tájékoztatóval ellentétben nem bomlanak le kellő gyorsasággal a csatornahálózatban. A dugulások 75 százalékát a nedves törlőkendők okozzák.

A Magyar Víziközmű Szövetség nemrég közleményt adott ki, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy  Magyarországon a csapvíz kiváló minőségű és bátran fogyasztható, az ivóvíz-szolgáltatás pedig a veszélyhelyzetben is zavartalan. Mint írják: a hazai ivóvízbázisok többsége védett, így ezekből a járvány idején is folyamatosan biztosítani tudja minden szolgáltató a jó minőségű ivóvizet, akárcsak a a szennyvíz szakszerű megtisztítását.