Hírek

Fogyatékkal Élő Emberek Vas Megyei Sportnapja

2017. október 13., 16:26

Öt intézményből hét csapat vett részt a Fogyatékkal Élő Emberek Vas Megyei Sportnapján. Az eseményen nem elsősorban a győzelem számított, sokkal inkább az együttműködésre és a jókedvre helyezték a hangsúlyt a szervezők.

Fogyatékkal Élő Emberek Vas Megyei Sportnapja

“Vigyázz, kész, rajt!”

Sorversenyekkel bizonyították ügyességüket a résztvevők az Aranyhíd-iskola sportcsarnokában. Ez volt az első olyan vasi sportvetélkedő, amelyet középsúlyos értelmi fogyatékkal élőknek szerveztek. Az eseményen a város polgármestere üdvözölte a megjelenteket.

Puskás Tivadar, polgármester
“A sport megtanít arra, hogy tiszteljük a másikat, becsüljük a másikat, megtanít arra, hogy mozogni kell, a sport megtanít bennünket arra, hogy szabályok szerint versenyezni, és összemérni a tudásunkat.”

Az ELTE-SEK Sporttudományi Intézetének harmadéves hallgatói közül hatan vállalták a speciális sportnap lebonyolítását - megmutatták a résztvevőknek, mit kell csinálni, mérték az időt is. Azonban most nem a győzelem volt a legfontosabb.

Németh Klára - elnök, Vas Megyei ÉFOÉSZ Egyesület
“Nagyon fontosnak tartjuk a mozgást, a sportot, és kiemelten fontos egy fogyatékkal élőnek, hogy a mindennapjai során a sport beépüljön az életébe, és összekovácsolja a közösséget, nagyon élvezik a fiatalok a mai napot.”

Érkeztek versenyzők a rumi kastélyból, Körmendről, Kőszegről és Szombathelyről is, két intézményből. A sorversenyeken nem csak a legügyesebbek kaptak tapsot: gőzerővel szurkoltak kevésbé ügyes társaiknak is a fogyatékkal élők, nem csak a sportszerűség, hanem az összetartás jegyében.

Juranovits-Racker Rita - alelnök, Vas Megyei ÉFOÉSZ Egyesület
“A mai napon igyekeztünk olyan egyszerű mozgásformákat választani a fiatalok számára, amelyek a középsúlyos értelmi fogyatékosoknak könnyen elvégezhetők, meg tudják csinálni ezeket a feladatokat, elsősorban játékos feladatokat, ügyességi, labdás sorversenyekre gondoltunk a mai napon, tíz ilyen feladattal készültünk számukra, ahol megmérettethetnek.”

Ezeket a serlegeket vihették haza a legügyesebbek - azonban a közösségi élmény, a csapatszellem erősítése és a vidámság most sokkal többet jelentett, mint a győzelem.