Hírek

Foglalkoztatási paktum

2017. január 19., 20:00

Közel 400 hátrányos helyzetű ember juthat álláshoz a most induló, közel 1,2 milliárd forint értékű Szombathely és Járás Foglalkoztatási Paktumnak köszönhetően. A konzorciumi partnerek célja, hogy felkutassák a munkaerő-tartalékot, és a foglalkoztatók igényeinek megfelelő képzésben részesítsék őket. A paktumot ma írták alá ünnepélyesen.

Foglalkoztatási paktum

Szombathely térségében 2,5 százalék körüli a munkanélküliség. Az igazi probléma ma már inkább a szakképzett munkaerő hiánya, amit ha nem sikerül enyhíteni, a fejlődés gátja lehet. A foglalkoztatási paktum célja a rejtett munkaerő felkutatása - mondta el tájékoztatójában Puskás Tivadar polgármester. Hende Csaba országgyűlési képviselő kiemelte: lényegében teljesnek mondható a foglalkoztatottság a térségben, így a legnagyobb érték ma már a szakember. A 2020-ig tartó programba 830 főt terveznek bevonni, közülük 363-an legalább fél évig munkához is juthatnak.

Bálint András - ügyvezető, Szombathelyi Képzési Központ
"Meg kell találnunk azokat a lehetőségeket, amivel a munkavállalókat értékes szakemberré tudjuk képezni, vagy más alternatív formában, tréningekkel, személyiségfejlesztéssel segíteni őket, hogy eljuthassanak oda, hogy a jelenlegi inaktív státuszuk megváltozzon."

Már megindult a gazdaságilag inaktív személyek felkutatása. A program résztvevői között ott van a szombathelyi és a Vas megyei önkormányzat, valamint a kormányhivatal mellett karitatív szervezetek, a két szakképzési centrum, több iskola, a civil kerekasztal, vállalkozások, illetve Táplánszentkereszt és Torony község is.

Kovács György - polgármester, Torony
"Toronyban az a legnagyobb problémánk, hogy 3-tól 8 osztályig befejeztessük velük, vagy egyáltalán reggel 8 órára bejöjjenek dolgozni. Felméréseket végzünk azért, hogy az inaktívakat be tudjuk vonni a normális munkafolyamatba, jelenleg is 26 fő áll velünk kapcsolatban."

Hátrányos helyzetű csoportok: alacsony iskolai végzettségűek, a 25 év alatti fiatalok, a pályakezdők, az 50 év felettiek, a GYES-ről visszatérő kismamák, a tartós munkanélküliek, a megváltozott munkaképességűek és a romák körében térképezik fel, ki az, aki dolgozni tud és akar. Pszichológus, tréner, szociális munkás foglalkozik velük, végzettségük és kompetenciáik felmérését követően képzésben részesítik őket, munkáltatóik pedig támogatást kapnak utánuk.