MNB
MNB - 2

Hírek

Fogas kérdés

2019. január 07., 15:31

A hatévesek több mint fele fogászati ellátásra szorul, kiskamasz korban pedig már két-három foguk szuvas - ezt mutatják egy országos szűrőprogram eredményei. Több mint ötezer gyerek fogsorát vizsgálták meg. Szakorvosok szerint a rendszeres fogápolás hiánya és az egészségtelen táplálkozás a jelenség legfőbb oka.

Fogas kérdés

"Nimród, sikerült? Igen."

Ebéd után fogmosáshoz készülődnek a Donászy Magda Óvoda nagycsoportosai. A gyerekek jól tudják, miért fontos a mindennapos fogápolás.

"Azért, hogy ne menjenek tönkre a fogaink. Meg azért, hogy nehogy lepedékesek legyenek a fogaink. És mitől mennek tönkre a fogaink, azt tudjátok-e? A cukortól."

Az alapos fogmosás naponta kétszer legalább három percig tart, fluorid-tartalmú fogkrém, ép sörtéjű fogkefe és megfelelő technika kell hozzá.

"Oldalt balra, fel-le, és kicsi karikákat."

Az óvoda alapvető feladata, hogy a személyes higiéniai szokásokat megalapozza, ebbe beletartozik a helyes fogápolás is. Ha a gyerekek már ebben a korban megtanulják, egészséges felnőttekké válhatnak. Ehhez az is kell, hogy a szülők partnerek legyenek, és otthon is betartassák a szabályokat.

Balassáné Nagy Andrea - óvodavezető, Donászy Magda Óvoda
"Játékos formában, ismerkedve az eszközökkel, az eszközök helyes használatával kezdjük a fogápolás bemutatását, nagyon sok gyakorlással, segítségadással ösztönözzük őket a fogápolásra, mellette érzelmileg is hangoljuk őket."

Például mesét hallgatnak a fognyűvő manókról, a nagycsoportosok pedig kétévente járnak szűrésre. Megismerkednek a rendelőben használatos eszközökkel, így később nem félnek majd, ha menni kell. A fogorvos általános állapotfelmérést végez, és szükség esetén kezelést ír elő.

Már babakorban, az első fogak áttörésekor meg kell kezdeni a rendszeres fogápolást, hogy a gyerek mielőbb hozzászokjon. Általános tévhit, hogy a tejfogakra nem kell odafigyelni.

Lelovics Tünde - fogorvos
"A tejfogakra ugyanúgy vigyázni kell, mint a maradó fogainkra, valóban kihullanak, de vannak, amelyek csak 8-10 éves kor körül hullanak ki, hosszú ideig vannak a szájüregben, ezekre még jobban oda kellene figyelni."

Szakorvosok szerint a fogak egészségének megőrzése szempontjából a megfelelő szájápolás mellett fontos, hogy sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasszunk, és kerüljük az édességeket, cukros üdítőket.