Hírek

Figyelemfelhívó táblák az utak mentén

2019. január 08., 15:50

Újabb figyelemfelhívó táblákkal próbálja csökkenteni a súlyos közlekedési balesetek számát a vasi rendőrség. A két évvel ezelőtt indult program hasznosnak bizonyult, az érintett szakaszokon kevesebb volt a baleset. A legtöbb problémát még mindig a gyorshajtás jelenti. A vasi utakon tavaly 25-en vesztették életüket.

Figyelemfelhívó táblák az utak mentén

Útmenti síremlék idézi az ígéretes szombathelyi kosárlabdázó frontális ütközését, (3.43) nem messze pedig egy fiatal édesanya tragédiájára emlékeztetnek a mécsesek. Vasasszonyfa és Tömörd között rengeteg, 2015-16-ban például 8 súlyos és halálos baleset történt, a következő években viszont már csak egy. A rendőrség szerint ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy ide is kerültek balesetveszélyes útszakaszra figyelmeztető táblák. (4.26) A megyében 7 helyszínre eddig 14 ilyen figyelemfelhívás került ki.

László Péter – közlekedésrendészeti osztályvezető, VMRFK
Ezeket a figyelemfelhívó táblákat a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága vásárolta. Ezeket a táblákat a balesetveszélyes útszakaszokra helyeztük ki figyelemfelhívó jelleggel, hogy a járművezetők észleljék, hogy balesetveszélyes útszakaszra érkeztek. Ezek a helyszínek úgy lettek kiválasztva, hogy az adott időszakban rengeteg baleset történt, és sajnos többen is elhaláloztak.

A Celldömölk és Tokorcs, Ják és Szombathely közötti, valamint a Petőfi-telepig tartó útszakasz is a kritikus helyek közé tartozott, ezt mutatja a rendőrség baleseti térképe. A táblák kihelyezése után jelentősen javult a helyzet. A közeljövőben újabb tíz kerül ki, ezek többsége a 84-es főúton hívja fel a figyelmet a veszélyes szakaszokra. Itt ugyanis tavaly 11 hónap alatt 38-an megsérültek, 8-an pedig életüket vesztették. A baleseti okok listáját még mindig a sebesség helytelen megválasztása vezeti.

Tangl László – igazgató, Nemzeti Szakértő és Kutatóközpont Szombathelyi Intézete
Általában +7 fok alatti tartós hőmérséklet esetén beszélhetünk megváltozott útviszonyokról, hiszen ekkor jelentkeznek azok az extrémnek nevezhető körülmények, amelyeknél a gépjármű vezetőknek a fokozott figyelem mellett még inkább figyelmesebben kellene közlekedniük.

A téli közlekedés veszélyeiről beszélt a Szombathelyi Televízió közéleti magazinjában a szakértő. Elmondta, a csúszós utakon akár négyszeresére is nőhet a féktávolság.