Hírek

Fiatal zarándokok

2016. szeptember 27., 15:06

Szent Márton példát mutat a Krisztushoz való ragaszkodásban, a felebaráti szeretetben, és abban, hogy mindig megtegyük feladatainkat - mondta Stróber László zalaegerszegi apát-plébános Szombathelyen, a Mindszenty-iskola zarándoklatán. 500 zalai diák és tanáraik vettek részt a Szent Gellért-napi programon.

Fiatal zarándokok

A zarándokok a jubileumi évre készített bronzkapun léptek be a szombathelyi székesegyházba. Szent Gellért a katolikus iskolák védőszentje, akinek napja ünnep az iskolának is.  Ezt az alkalmat kihasználva látogattak el az intézmény diákjai, pedagógusai a szent szülővárosába.

Csordás Róbert - igazgató
“Az idei tanévnek a Szent Gellért-napi programjának ezt szántuk, a Szent Márton év lezárásának a Mindszenty-iskolában. Úgy gondoltuk, hogy ez egy méltó megemlékezés. Az Irgalmasság Évében pedig úgy gondoltuk, hogy a bronzkaput átlépni minden diák számára egy olyan élmény, mai egész életében megmarad.”

Szentmisével kezdődött a program, amelyen a zalaegerszegi Mária Magdolna templom plébánosa az egyház első nem vértanúhalált halt szentjét állította példaképül a jelenlévőknek.

A zarándokút során keressetek emlékeket Szent Mártonról. Készítsetek telefonjaitokkal minél több emlékről képet. Az ofőtök beírja a képek számát a menetlevélbe.

A nap további részében játékos feladatokat kellett megoldaniuk a zarándokoknak, miközben megismerkedtek Szent Márton szombathelyi kultuszával.

Baki Florentin - tanuló, 9.b
“Rengeteg jót tett az emberekkel, köpenyét megosztotta. Ez példa lehet az egyházmegye fiataljainak, hogy így kell viselkedni és nem a ma népszerű embereket követni.”

Az iskola pedagógiai programjában fontos helyet kap az egyházmegye hitvallóinak, például Szent Márton, Brenner János, Mindszenty József, életének, munkásságának bemutatása a fiatalok számára.

Illés Csaba - tanár
“Ezek a személyek példájukkal a gyerekek számára még erősebb hitet jelenthetnek és ennek megélésében segít, hogy felkereshetik ő emlékhelyeiket, emlékeiket amiket itt az egyházmegyében találhatunk.”

A nap során a diákok felkeresték az Egyházmegyei Könyvtárat, a Romkertet, az Iseumot, és a Székesegyházat is.