Hírek

Fiatal muzsikusok versenyeznek

2018. február 19., 18:20

Az ország szinte minden tájáról, 50 település alapfokú művészetoktatási intézményeiből érkeztek kis zenészek a XVI. Sistrum Regionális Zenei Versenyekre, Szombathelyre. A rangos megmérettetést minden évben a Bartók Béla Zeneiskola szervezi és egyben helyet is annak a következő hetekben.

Fiatal muzsikusok versenyeznek

Kántor Aisa Biri két éve hegedül. Tudását most először mutathatta be a nagy hagyományokkal bíró szombathelyi Sistrum regionális zenei versenyen.

Kántor Aisa Biri
Zalakarosról jöttem és Egy dalocskával készültem, meg egy koncerttel.

Kunhegyi Zsolt – felkészítő tanár
Még tavaly a keszthelyi vonóstalálkozón hallotta mástól ezt a darabot a kislány, és azt mondta, hogy ő ezt meg akarja tanulni. Akkor még nagyon nehéz lett volna neki. Megdolgoztunk érte.

A mosonmagyaróvári Andrássy Anna hegedűtanár szeretne lenni, a hangszerrel 2 és fél éve ismerkedett meg közelebbről. A versenyre egy kötelező és egy szabadon választott darabbal készült.

Andrássy Anna
Haydn-től a Dalocskát, és Riedingtől a H-moll hegedűverseny első tételét választottam.

Tirbus Ildikó - felkészítő tanár
Anna az egyik büszkeségem, és nagyon ügyes hegedűs növendékem, és úgy gondoltam, hogy méltó arra, hogy ezen a versenyen részt vegyen.

Az ifjú tehetségek produkcióját háromtagú zsűri értékelte.

Kalló Zsolt – hegedűművész, a zsűri elnöke
Ez egy olyan pálya, ahol a szubjektum nagyon fontos. Tehát az első benyomás, hogy mennyire tud ránk hatással lenni a kis előadó. Természetesen nagyon fontos, hogy a hangszerén jól játsszon, jól kezelje a hangszerét, de a legfontosabb a meggyőzés, hogy olyan hangulatot teremtsen, amivel a közönséget elvarázsolja.

A XVI. Sistrum regionális zenei versenyre az ország 50 településéről érkeztek diákok, felkészítő tanáraikkal és zongorakísérőjükkel együtt. A megmérettetés célja, hogy az élményszerű muzsikálás lehetőségén túl emelje a régió zeneoktatásának színvonalát, felkutassa a tehetségeket, és biztosítsa a szereplési, fellépési rutin megszerzését.

Pulai Teréz – igazgató, Bartók Béla Zeneiskola
350 körüli a résztvevők száma. 10 hangszerből hirdettük meg a mostani versenyt, és majd március 26-án, a gálakoncerten fognak fellépni azok a nívódíjas növendékek, akiket külön a zsűri kiválaszt, és akik a legrangosabban képviselték a saját hangszereiket.

A verseny elnevezésében szereplő sistrum egy mágikus egyiptomi hangszert jelent. Ábrázolását Savariában tárták fel az Isis-szentély egyik reliefjében, Isis istennő tartotta a kezében a csörgőt.