Hírek

Fénnyel írt történelem

2019. október 04., 15:21

Szombathely és Vas megye története szempontjából felbecsülhetetlen értékű fotók maradtak Farkas Géza után, akinek fényképein Vasvármegye félévszázados múltja kísérhető nyomon. A fiatalon nemzetközi sikereket elért, a szocializmusban azonban megbélyegzett fotós képeit most kötetbe gyűjtve jelentette meg a Szülőföld Kiadó. A bemutatót a Megyeháza dísztermében tartották.

Fénnyel írt történelem

Képeslapok, sőt a 80-as években poszter is készült abból a fotóból, amelyen Farkas Géza Szombathely Fő terét az 1930-as években megörökítette - ez a fénykép került a róla szóló kötet címlapjára. A kiemelkedő tehetségű fotós a 10-es évektől 1971-ben bekövetkezett haláláig dokumentálta a korszakot, amelyben élt: képein megelevenednek a város és a megye közterei, egykori épületei, intézményei, de fotózott világi és egyházi eseményeken, sportrendezvényeken és a fronton is. Van, amit kizárólag az ő felvételei alapján ismerünk, így a székesegyház bombázás előtti belső díszítését, a régi városháza dísztermét,  a Palace szálló homlokzatát. Felbecsülhetetlen értékűek a közélet és a szellemi élet jelentős személyiségeiről készített portréi, és a családi fotóalbumokba került képei.

Benkő Sándor fotóriporter
Gyönyörű portréi voltak, eszméletlen szép képeket csinált, különleges megvilágítást is alkalmazott, és a labormunkával utólag olyan kereteket is adott nekik, vagy éppen szűrőkkel szemcsézte a képet, ami teljesen egyedivé tette. 02:13

Az ország második legnagyobb, korszerű műterme volt Farkas Gézáé a Kisfaludy Sándor utcában. Az 1945-ös bombázások idején azonban üveglemezeinek többsége megsemmisült, így most a család, magánszemélyek és a Savaria Múzeum tulajdonában lévő képekből válogathatott a kötetbe unokája, Asbóth Mária.

Asbóth Mária - Farkas Géza unokája
A családnak egy régi vágya teljesült ezzel, hogy a megbélyegzett és elfeledett mestert, ahogy ő megélte életének az utolsó három évtizedét, 1945 után, hogy most egy rehabilitáció történt ennek a fotóalbumnak a kiadásával, amit nagyon hálásan köszönök mindenkinek, aki ebben segített, közreműködött, aktívan és támogatólag. 08:17

A megyeháza dísztermében nagy érdeklődéssel kísért könyvbemutatón Székely János megyéspüspök Farkas Gézának az Isten által alkotott világra nyitott látásmódját hangsúlyozta, Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke a könyv értékmentő küldetését emelte ki, Puskás Tivadar polgármester az örökkévalóságnak megörökített pillanatokról beszélt. Asbóth Mária szeretettel idézte fel nagyapja alakját, akit a tisztességes munka becsülete és a szép szeretete mellett a hite is élete végéig elkísérte.