MNB
MNB - 2

Hírek

Felújítják a Magyar Államkincstár szombathelyi irodaépületét

2020. május 21., 23:42

A munkák valamennyi szintet és a belső udvart is érintik.

Felújítják a Magyar Államkincstár szombathelyi irodaépületét

A pince falát szigetelik a nedvesség ellen, helyreállítják a burkolatát és a falfelületeit. Belső átalakításokat az épület pinceszintjén, földszintjén és az első emeletén folytatnak. Hőszigetelik és újravakolják a homlokzatokat, továbbá kicserélik a nyílászárókat is. Megvalósulhat az udvar alatti csatornahálózat átépítése, a falazott kerítés helyreállítása, új térkő burkolat, új előtetős kerékpártároló is készül. Korszerűsítik és bővítik a biztonságtechnikai rendszert is. A kivitelezés összértéke több mint 460 millió forint, a munkálatok nyolc hónapig tartanak.

Az egykori Magyar Nemzeti Bank szombathelyi fiókjának épülete Hübner Jenő és Hübner Tibor tervei alapján 1929-ben készült el. 1950-ig eredeti funkciója szerint működött, majd átmenetileg a Magyar Dolgozók pártja vette birtokba. Csak 1967-ben költöztették vissza az épületbe ismét a bankot. A fiók megszűnését követően, a 90-es évek elejétől az államkincstár tulajdonában áll az épület, ami most visszanyerheti eredeti impozáns megjelenését.

Balogh Péter – építész
„A bankok sajátos megjelenést igényeltek, aminek a jelentősége a reprezentációban, a díszítettségben volt, hiszen azt írták elő a tervezőnek is, hogy lehetőleg palotaszerű épületet tervezzen. Ennek nemcsak a külsőben, hanem a belsőben is meg kellett nyilvánulnia, így a belsőt is a reprezentációnak megfelelően alakították ki, meg a sajátos funkciójának, amit a bank megkövetelt.”