Hírek

Felmérés végzett a Berzsenyi Dániel Könyvtár

2021. január 06., 15:03

A könyvtárhasználókat kérdezte az intézmény egy felmérés során arról,  hogy elégedettek-e a szolgáltatás minőségével. A 145 válaszadó  magas színvonalúnak tartja a Berzsenyi Dániel Könyvtár tevékenységét.

 

Felmérés végzett a Berzsenyi Dániel Könyvtár

Bár az ajtók zárva vannak, az olvasók most is hozzájuthatnak a kiválasztott dokumentumokhoz. A könyvtár Könyvterasz szolgáltatása népszerű, az igényelt köteteket, cd-ket vagy egyéb anyagokat a könyvtárosok összeállítják, és a csomagokat előre egyeztetett időpontban lehet átvenni, illetve visszavinni. Rugalmassá tette a kölcsönzést az intézmény, és az online térben is aktívabb a járvány hozta kényszerhelyzetben. Mindezt elégedettséggel nyugtázták a megkérdezettek a könyvtárhasználói szokásokat és a szolgálatatás minőségét célzó vizsgálat során.

Baráthné Molnár Mónika - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
Az összehasonlíthatóság elvét követve a korábbi években is használt  kérdőívet alkalmaztuk. Idén annyi változás történt a járványhelyzet okán, hogy szolgáltatásainkon kicsit változtatni kellett. De igyekeztünk rugalmasan alkalmazkodni a fennálló helyzethez, és a kérdőíves vizsgálat eredményeként azt vártuk, hogy az olvasóink visszajelzést adnak a rugalmas reagálásunkra.

A 145 megkérdezett könyvtárhasználó több mint 95 százaléka szerint magas minőségi szolgáltatást nyújt az intézmény. A válaszadók közel hatvan százaléka havonta felkeresi a könyvtárat. Legtöbben kölcsönöznek, de az információkeresés és a hírlapolvasás is kedvelt tevékenység. Dicsérettel illették az olvasószolgálat munkatársainak figyelmességét és szakértelmét, illetve elismerésüket fejezték ki a gyermekkönyvtári részlegre és a helyismereti gyűjteményre vonatkozóan. Ugyanakkor kéréseket is megfogalmaztak.

Horváthné Kupi Ildikó - olvasószolgálati osztályvezető, Berzsenyi Dániel Könyvtár
“Visszatérő kérdés, hogy miért nem hosszabb a nyitvatartási idő. Ebben viszont nem nagyon tudunk, és nem is akarunk változtatni, mert a mi könyvtárunk országosan az is az egyik leghosszabb  nyitvatartási idővel rendelkező intézmény, tehát már reggel nyolctól jöhetnek a földszinti térbe a látogatók, illetve az esti nyitvatartásunk is hétig szól.”

A felmerült kérések közé tartozott még, hogy több újonnan megjelent könyvet szeretnének látni a gyűjteményben, és az is, hogy a népszerű kiadványokból több kölcsönözhető példányra lenne szükség. Ezeket az igényeket a könyvtárosok figyelembe veszik, és igyekeznek majd eleget tenni a gyűjteménygyarapítási javaslatoknak.