Hírek

Felezik az iparűzési adót - A kisvállalkozásoknak segítség, az önkormányzatoknak veszteség

2020. december 21., 16:04

Újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök szombaton. Január elsejétől megfelezik a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját. Ez bevételcsökkenést jelent az önkormányzatok számára, ami miatt több városvezető, köztük Nemény András polgármester is tiltakozik.

 

Felezik az iparűzési adót - A kisvállalkozásoknak segítség, az önkormányzatoknak veszteség

Szombaton tett bejelentést Orbán Viktor miniszterelnök arról, hogy a családok és vállalkozások hitelmoratóriumát július elsejéig meghosszabbítják. Az ideiglenesen bezárni kényszerült vállalkozások december-januári bérköltségeinek kétharmadát átvállalja a kormány. A gyermekes családokat pedig 6 millió forintig legfeljebb 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik, amiből 3 millió vissza nem térítendő támogatás. Megfelezik továbbá az iparűzési adót.

Nemény András Facebook-posztjában úgy reagált: ez végképp tönkreteszi az önkormányzatokat, épp arra nem lesz pénz, amitől város egy város. Az MSZP szombathelyi szervezete közleményében azt írta, az iparűzési adó megfelezése megadja a kegyelemdöfést az önkormányzatoknak. A kormány ezzel veszélybe sodorja a kötelező önkormányzati feladatok ellátását is. A Fidesz szombathelyi szervezete ugyancsak közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben az áll: Nemény András azért siránkozik, mert a szombathelyi polgároknál marad a pénz. Az iparűzési adó csökkentésére azért van szükség, hogy a munkahelyeket meg lehessen tartani. Emlékeztetnek rá, hogy az önkormányzat adósságát a kormány 2014-ben átvállalta, a városnak lekötött tartalékai vannak, a kis- és középvállalkozóknak nincsenek.

A miniszterelnök segítséget ígért.

Híradónknak Horváth Attila alpolgármester telefonon elmondta, hogy tavaly a szombathelyi kis- és középvállalkozások 2,9 milliárd forint iparűzési adót fizettek be, ennek a fele 1 milliárd 450 millió forint. Nagyjából ekkora bevételkieséssel számolnak a döntés következtében. A kormány korábban arról rendelkezett, hogy az önkormányzatok nem emelhetnek helyi adót, nem vezethetnek be új adónemet, nem növelhetik a szolgáltatási díjakat. Korábban elvették a gépjárműadót, növelték a szolidaritási adót, az ingyenes parkolás pedig további lyukat üt a költségvetésen. Az ellenzéki vezetésű városok és budapesti kerületek polgármesterei közös nyilatkozatban ítélték el az iparűzési adóval kapcsolatos döntést. Tiltakozásként december 23-án lekapcsolják az ünnepi díszkivilágítást.