Hírek

Felavatták a káldi Scherg Lőrinc kilátót

2015. április 23., 18:50

Újabb közjóléti létesítményt adott át a Szombathelyi Erdészeti Zrt. a természetszeretőknek. Az állami erdőgazdaság 2010-ben kezdte meg a közcélú beruházásait. Ennek részeként újult meg többek a között a szombathelyi Parkerdő is. Most a 7200 hektáros Farkaserdő szélén, Káld határában avatták fel a Scherg Lőrincről elnevezett kilátót.

Felavatták a káldi Scherg Lőrinc kilátót

Nemrég itt, a Farkaserdő szélén csak egy magasles állt, amit a vadászok panorámalesnek hívtak. Ez a terület legmagasabb pontja, nem véletlen tehát, hogy ide építette a Szombathelyi Erdészeti Zrt. legújabb közjóléti létesítményét, a vörösfenyőből készült kilátót.

A magasból jól látszik a Kemeneshát, a Sághegy, a Kissomlyó, de még a Somló és tiszta időben a Bakony is. A közel 20 méter magas kilátó a vasi haranglábak mintájára készült.

Bugán József vezérigazgató, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Ez a kilátó több mint 36 millió forintba került. Ennek a 90 %-a uniós forrás, a többit saját költségvetéséből állta társaságunk. De a következő hónap, tehát május 5-én a Jeli Arborétumban átadandó hasonló méretű, és minőségű kilátó teljesen saját forrásból készül.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2010-ben kezdte meg közjóléti beruházásait a megyében. Felújították tobbek kozott a szombathelyi Parkerdő közcélú létesítményeit is. A káldi kilátó ünnepélyes átadásán a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára hangsúlyozta, az állami erdőgazdaságoknak egyik legfőbb feladata az állami erdővagyonnal a társadalmat szolgálni.

Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár, FM
A társadalmi szerepvállalás az egyik elvárás, hogy közcélú, közjóléti funkciót, szolgáltatások lássanak el, ebbe tartozik a közjóléti berendezések, pl. ennek a kilátónak a megépítése is.

A terület egykor a bajor királyi családé volt, ők saját szakemberükre bízták az erdő kezelését. Scherg Lőrinc 1884-ben Bajorországból érkezett a Farkaserdei birtokra. Most a Szombathelyi Erdészeti Zrt. műveli a 7200 hektáros erdőt, az egykori főerdőmester munkássága elismeréseként róla nevezték el a kilátót.