MNB
MNB - 2

Hírek

Faültetés az Izraeli Napok zárásaként

2018. november 13., 13:22

Háromnapos programsorozatot szervezett a Szombathelyi Zsidó Hitközség az Izraeli Kulturális Intézettel közösen Izrael állam megalakulásának 70. évfordulója alkalmából. Az érdeklődők megismerkedhettek az izraeli kultúrával, zenével és ízekkel, a zárónapon pedig fát ültettek a jubileum tiszteletére.

Faültetés az Izraeli Napok zárásaként

A Biblia szerint Izrael a gránátalma őshazája. Úgy tartják, hogy a gyümölcs 613 magot tartalmaz, épp annyit, ahány parancsolata van a Tórának. Nem véletlenül egy ilyen facsemetét ültettek el a Zsidó Hitközség székházának udvarán.

Márkus Sándor - elnök, Szombathelyi Zsidó Hitközség
„Szombathelyen éppúgy meg kívánjuk ünnepelni Izrael megalakulásának 70. évfordulóját, mint bárki más a világon. Izrael fontos számunkra. Izrael nemcsak az őshazát jelenti, Izrael azt jelenti, hogy van kiben bíznunk bizonyos esetekben”

A város zsidó közössége Szombathely kulturális életének meghatározó része. Az elmúlt években az önkormányzat több ízben támogatta a fejlesztési elképzeléseiket is – mondta köszöntőjében Puskás Tivadar polgármester.

„A faültetés soha nem a mának, mindig a holnapnak szól”

A Szombathelyi Zsidó Hitközség az Izraeli Kulturális Intézettel karöltve hagyományteremtő szándékkal szervezett konferenciát a jubileum alkalmából. A programok jó része eddig a fővárosra koncentrálódott, a jövőben a vidéki városokban is többször megjelennének - hangsúlyozta az Izraeli Kulturális Intézet programigazgatója.

Büchler Tamás – programigazgató, Izraeli Kulturális Intézet
„A célja ennek a háromnapos rendezvénysorozatnak, hogy minél több emberhez eljusson, hogy mi történik manapság Izraelben, mi ennek a kontextusa, mi Izrael történelme, és hogyan kapcsolódik ez Szombathelyhez”

A rendezvénysorozat filmvetítéssel zárult.