MNB - 2
MNB

Hírek

Fából faragott mesevilág

2017. február 23., 14:44

Fából faragott mesevilágba csöppenhet az, aki a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában jár ezekben a napokban. Déri Máté kiállítása alaposan megmozgatja a fantáziát, alkotásai közelebb viszik a szemlélőt az anyatermészethez. Az arborétum ezen kívül is tartalmas tavaszi programokat kínál, nemrégiben például faöltöztető akciót hirdettek.

Fából faragott mesevilág

"Egy rózsatő volt, de elég odvas és korhadt volt ahhoz, hogy ilyen legyen, de hát ilyen akart lenni."

Állati szerelem - ez a címe ennek a kompozíciónak, amit részben a természet, részben pedig Déri Máté alkotott. A növényvédelmi szakember hobbija a fafaragás, jártában-keltében gyakran akad az útjába különleges formájú ág vagy gyökér, amelyekbe mindenféle figurákat lát bele. Azt mondja, ő csak lehántja a felesleget róluk, és máris kész az alkotás. Gyűjteménye 150 darabot számlál, a mostani tárlat ebből mutat be válogatást március 2-ig.

Déri Máté - agrármérnök
"A természet közelében vagyok, álmodok én balerinát, táncoló alakot, sportolót, emberi, élő valamik tulajdonképpen."

Öltöztess, díszíts fel egy fát! címmel rendhagyó tavaszváró akciót hirdet a látogatóközpont. A pályázók lefoglalhatnak egy fát az arborétumban, és feldíszíthetik színes fonalakkal, textíliákkal, bőrökkel. Eddig 12 fára készítettek tervet a csapatok: iskolák, idősklubok, intézmények neveztek. Hasonló kezdeményezésre több példa is akad a nagyvilágban, céljuk, hogy izgalmasabbá, színesebbé tegyék a környezetet. A faöltöztető napot március 5-én vasárnap rendezik, az alkotásokat pedig egy hónapon át lehet megtekinteni.

Szendi Zsuzsa - vezető, Kámoni Arborétum Látógatóközpontja
"A rendkívüli januári fagyok miatt ez csúszott egy hónapot, mert márciusra már a szőnyegvirágzás is teljes lesz, maga az akció is gyönyörű lesz. Célunk az is, hogy az emberek kicsit közelebb kerüljenek a fákhoz."

Tavasszal rajz-, festmény- és intarziakiállítás is nyílik a látogatóközpontban. Április 9-én természeti élménynapot szerveznek, a herényi virágutat megelőző pénteken pedig emlékkonferenciát tartanak, de nem marad el a hagyományos húsvéthétfői tojáskeresés sem.