MNB - 2
MNB

Hírek

Evangélikus püspökjelöltek

2011. február 07., 13:12
Ittzés János nyugdíjba vonulása miatt új püspököt választanak a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerületben 2011-ben. A püspökjelöltek Bükön mutatkoztak be szombaton. Előadásukban arra keresték a választ: Hogyan tovább kis gyülekezetek?
Evangélikus püspökjelöltek

Mindössze 41 település van ma Magyarországon, ahol a hitüket gyakorlók többségében evangélikusok. Az evangélikus gyülekezetekhez javarészt  kevesebb mint 500-an tartoznak. A kis létszámú közösségek számára az összefogás lehet a megmaradás záloga - hangzott el a püspökjelöltektől. Bencze András 27 éve szolgál Székesfehérváron és környező szórványgyülekezetekben. Az elmúlt másfél évben püspökhelyettesként is dolgozott. Véleménye szerint a sokoldalú szociális tevékenység, képzések biztosítása és a települések mindennapjaiban való aktív részvétel is segítheti a gyülekezetek megújulását.

Bencze András - evangélikus püspökjelölt
"Amit én szeretnék biztosítani, bátorítani, lendíteni, az az, hogy tudjunk egymással együtt dolgozni."

Szemerei János 17 éve a kaposvári gyülekezet lelkésze, 2000 óta pedig a Somogy-Zalai Egyházmegye esperese is. Előadásában az egyházi szolgálatok erősítését a takarékos gazdálkodást és az egyház sokszínűségének megőrzését emelte ki.
 
Szemerei János - evangélikus püspökjelölt
" Az egyházkerületnek szüksége van arra, hogy ne klikkharcok legyenek, hanem hogy szeretetben éljünk és egymást segítsük, elfogadjuk."

Mindkét püspökjelölt példaértékűnek tartja a szombathelyi evangélikusok élénk gyüleketi életét, sokoldalú diakóniai és oktató tevékenységét.