Hírek

Év elején alakult meg a Szombathelyi Görögkatolikus Szervezőlelkészség

2019. március 06., 15:41

A városban és a környező településen élő görögkatolikusok növekvő száma és a közösség hatékonyabb lelkipásztori ellátása indokolta a szervezet megalapítását. A lelkészségnek már működik honlapja, és hamarosan irodát is nyitnak Szombathelyen.

Év elején alakult meg a Szombathelyi Görögkatolikus Szervezőlelkészség

“Elfogadva Szombathely városának és a környéken élő görögkatolikus hívek kérését és meghallgatva a Hajdúdorogi főegyházmegye papi szenátusának véleményét, a hívek jobb lelkipásztori ellátása érdekében 2019. január 1-vel megalakítom a Szombathelyi Görögkatolikus Szervezőlelkészséget.”

Az alapító okiratot a vasárnapi szertartás végén olvasták fel. Kocsis Fülöp, az alapító Hajdúdorogi főegyházmegye érsek-metropolitája végezte a liturgiát Székely János szombathelyi megyéspüspök jelenlétében.

Székely János megyéspüspök
Szent II. János Pál pápa azt mondta: az egyháznak két tüdeje van. Egy keleti és egy nyugati. Hálát adunk, hogy ez a két tüdő együtt fog lélegezni itt, Szombathelyen. Ez a város 2000 éves. 1000 évet a keresztények itt úgy éltek át, hogy még egy volt ez a két tüdő. Egy kicsit ez az álom születik újjá, teszünk ezzel is az Egyházunk egységéért.

A görögkatolikus hívek lelkipásztori ellátását hosszú évek óta Győrből végzik. Ez egyelőre nem változik, viszont gyakrabban lesz elérhető a parókus Szombathelyen. Az egyik első és legfontosabb feladat a hívek megszólítása, közösséggé kovácsolása.

Tasi Tamás - győri parókus
„Tervezünk családi napokat, kötetlenebb együttléteket, beszélgetéseket. Hiszen a hívek sem ismerik egymást. Van aki Jákról, Kőszegről jár be. Most értesültem, hogy zalaegerszegiek is vannak.”

A görögkatolikusok létszámának emelkedése, az itteni közösség és az ő jobb lelkipásztori ellátásuk indokolta a szervezőlelkészség megalapítását. Sok család az ország keleti részéről munkahelyváltás miatt telepedett le Szombathelyen és környékén.

Kocsis Fülöp – érsek-metropolita, Hajdúdorogi Főegyházmegye
„Ez is a célja egy-egy új szervezőlelkészség alapításának, hogy az egyes emberek, hitükben és egyházhoz tartozásukban megerősödjenek.”

Jelenleg a hónap 3. vasárnapján tartanak görögkatolikus Szent Liturgiát Szombathelyen. A tervek szerint a jövőben havonta két alkalommal lesz görögkatolikus szertartás. A távolabbi cél pedig az, hogy saját temploma legyen a közösségnek, és parókia rangra emeljék a szervezőlelkészséget, azaz saját, helyben lakó lelkipásztora legyen a szombathelyi és környékbeli görögkatolikusoknak.