Hírek

Esőzés - a tavaszi vetéseknek jól jött a sok csapadék

2021. május 17., 15:27

Februártól áprilisig térségünkben összesen 9 mm eső esett, az elmúlt 24 órában pedig már közel 40mm. A májusi eső aranyat ér, mondják a gazdák. A tavaszi vetésű gabonáknak a legjobbkor jött a csapadék. Az őszieknél az eddigi szárazság miatt mutatkozik némi lemaradás, a repcét pedig a fagy vetette vissza.

 

Esőzés - a tavaszi vetéseknek jól jött a sok csapadék

"A gyökérzete szokott ilyenkor már erősebb, nagyobb lenni. Az hogy a tőszám kevesebb, az elvetett magokból nem 4-5-6-7 hajtás jött ki, csak 3, azt lehet mondani, hogy kevesebb a bokrosodás."

Marlovits Norbert 200 hektáron gazdálkodik, sokféle növényt termeszt. Azt mutatja: az őszi búza nem fejlődött kellőképpen, az elvetett magokból kevesebb tő nőtt a vártnál, mert idén eddig nagyon kevés volt a csapadék. Az ültetvény harsányzöld, de a sorok között nem látszhatna a föld, ha rendesen fejlődik a búza. Kéthetes lemaradás mutatkozik az ültetvényekben. A jelenlegi állapot viszont még nem biztos, hogy kevesebb termést is eredményez. A májusi eső a legjobbkor jött.

Marlovits Norbert – gazdálkodó
Ezt szép lassan a talaj elnyeli. Az altalaj még bírja. Az idei telünk sem volt csapadékos, a tavaszunk pedig kimondottan szárazra sikerült, Hideg tavaszon vagyunk túl nagyon kevés csapadékkal. ez meg is látszik a növények fejlődésén, a gabona bokrosodáson. Kevesebb volt az elágazás, a bokrosodás végén szárba induló gabona. Ugyanígy a repcére is igaz, kevesebb virággal, meg bejöttek a késői fagyok.

A tavaszi árpa most meglódulhat, ahogy a kukorica is, aminek nagy a vízigénye.

Kisebb tócsák már látszanak, de annyi még nem esett, hogy le kelljen vezetni a vizet a földekről. Ha a csapadékot meleg is követi, a gombabetegségek ellen kell védekezni. Egyelőre azonban hűvösebb napok következnek.

Pétervári Tibor – észlelő, Meteorológiai Szolgálat
62 mm a májusi átlag, de már 80 fölött vagyunk, ennek a zöme az utóbbi 5 napban esett. A mai napon is reggel fél négytől ezidáig 34 mm. Ez 34 liter m2-enként, úgy lehet számolni. Valószínűleg ehhez még jön, gyanítom, hogy 100 fölött lesz a májusi hónap. Tehát egészen jól pótlódik majd, ami márciusban vagy áprilisban nem hullott le.

Januárban és februárban az átlaghoz közeli csapadékmennyiség esett, de azt követően két hónap alatt mindössze 9 mm. Az időjárás most bepótolja a lemaradást, legalábbis, ami az esőt illeti. A meteorológiai észlelő szerint a pünkösdi hosszú hétvégén is számíthatunk csapadékra.