Hírek

Esküt tettek az újonnan megválasztott bírósági ülnökök

2015. május 20., 16:31

Az elkövetkező 4 évben az ő feladatuk lesz a bírói munka és az igazságszolgáltatás segítése.

Esküt tettek az újonnan megválasztott bírósági ülnökök

"Fogadom, hogy Magyarországhoz és annak alaptörvényéhez hű leszek..., jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom..."

Ezekkel a szavakkal tett esküt szerda délelőtt 78 bírósági ülnök a Városházán. Az ülnökök a bírókhoz hasonlóan függetlenül és pártatlanul, meggyőződésből vesznek részt az ítélkezésben, tulajdonképpen a nép képviselői az igazságszolgáltatásban.

Andor Szabolcs - elnök, Szombathelyi Törvényszék
"A társas bíráskodás elvét testesítik meg a magyar jogrendszerben az ülnökök. A hivatásos bíráknak elsősorban élettapasztalataikkal iletve a tények megállapításában segítenek."

A városi és a megyei közgyűlés a szombathelyi törvényszékhez 20, a szombathelyi közigazgtási és munkaügyi bírósághoz 18, a szombathelyi járásbírósághoz 40 ülnököt választott. Közülük tizen pedagógusok, akik laikusként tapasztalatukkal segítik az igazságszolgáltatást.

Varga Lászlóné - bírósági ülnök
"Szeretem csinálni. Érdekel az emberek sorsa ha jó, de ha rossz nekik akkor is. És szeretnék segíteni akár a bírónak is vagy az elítélteknek."

A megválasztott ülnököknek Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke valamint Puskás Tivadar polgármester adta át a megbízólevelet.

Puskás Tivadar - polgármester
"A biztonság a legfontosabb értékek egyike. Bármelyikünk, hogy ha közösségben él akkor csak úgy tud érvényt szerezni az erkölcsnek, a jognak, hogyha ezek a szabályok biztosítottak."

Az ülnökök megbízatása négy évre szól.