Hírek

Esélyegyenlőség és jótékonyság a karneválon

2019. augusztus 07., 14:23

Az esélyegyenlőség és jótékonyság is erőteljes hangsúlyt kap az idei Savaria Történelmi Karneválon, valamint régi-új helyszínekkel is találkozhatnak a látogatók. Erről is szó esett a keddi civil sajtóreggelin, ahol az idei históriás rendezvény programjait ismertették a szervezők.

A Berzsenyi téri Magyar Udvarban idén is a népzenéé és a néptáncé lesz a főszerep. (sajtótáj. 6:28-tól) Harmadik alkalommal rendezik be ezt a helyszínt, a vasi kötődésű csoportok mellett bemutatkozik a győri Tükrös és a pozsonyi Szőttes együttes, koncertet ad a Koprive, és minden este táncházba várják a karneválozókat.

Horváth Győző - igazgató, Ungaresca Táncegyüttes
"Péntek este 9-kor lesz egy nagyszabású bemutató, a Pogányt vittünk, keresztényt hoztunk, mely a vasi néphagyományokból és népszokásokból kínál egy összeállítást. Ezt az Ungaresca Táncegyüttes utánpótlás csoportja és a körmendi Béri Balogh Táncegyüttes a Boglya zenekarral együtt mutatja be, közel 130 táncos fog együtt mozogni."

Több év szünet után ismét megnyílik a Keresztény Udvar a főplébánia udvarán, ide vonulhatnak el azok, akik egy kicsit megpihennének a karneváli forgatagban. Kézműveskedéssel, imaösvénnyel, és a Találkozzunk a pincében! című meglepetésprogrammal várják a látogatókat. (sajtótáj. 5:18) Az Egyházmegyei Könyvtár hosszított nyitva tartással és tárlatvezetésekkel készül a karneválra.

Baranyai Martin - vezető, Szily János Látogatóközpont
"Ez magában foglalja az Egyházmegyei Könyvtár teremkönyvtárát és a második emeleti Herzan-gyűjteményt is, a püspöki palotában a Szily János Látogatóközpontot lehet megnézni, az első emeleti barokk teremsorból áll, és az alsó múzeumi részek megtekinthetők, és a Székesegyház tornyai is látogathatók."

Jótékonykodhatnak is a karneválozók: a civil korzón az Eszter Mosolyáért Alapítvány számára gyűjtenek műanyag kupakokat. (sajtótáj. 7:11) A tizedik alkalommal berendezett Szultánia Mirákulum helyszín visszatér a Belsikátorba. Itt egyik este Erdélyi Rolika mesél az érdeklődőknek, a keleti és modern tánckultúra pedig jól megfér majd az adakozással.

Bangó Mária Mira - kuratóriumi elnök, MOA Alapítvány
"Az Aranyhíd EGYMI intézményének gyűjtünk, 300 sajátos nevelési igényű gyermek tanul ott, az ő élményterápiájukat szeretnénk támogatni, a másik szervezet pedig az ikervári és a rumi gyerekeknek gyűjt, itt közel 100 gyermekről beszélhetünk."

A halmozottan sérült gyerekeket segítő Napsugár Egyesület kórusának tagjai középkori énekmondónak öltözve, énekelve és dobolva vonulnak majd végig pénteken 17 órától és szombaton 10 órától a Fő téren. Erre a produkcióra nagy erőbedobással készülnek a fiatalok Fasching Zsuzsa zenetepedagógus vezetésével.