Hírek

Értékes, régi könyveket restauráltak

2018. szeptember 21., 15:05

Hét régi könyvet restauráltatott egy pályázatnak köszönhetően a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár. A kutatók már használhatják a dokumentumokat, és - a tervek szerint - a nagyközönség is szemügyre veheti majd azokat egy kamarakiállításon.

Értékes, régi könyveket restauráltak

A Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár több mint 80 ezer dokumentumot őriz. Az állomány jelentős részét adják az 1850 előtt megjelent kötetek. A legértékesebb darabok közé tatoznak azok az ősnyomtatványok, amiket az egyházmegye első püspöke, Szily János vásárolt a 18. század végén. Az egyik ez az 1471-es, két teológiai tárgyú írást egybekötött kiadány.

atmo 9.32 nagyon szép vörös és kék inciálék díszítik, van köztük három igazán… gazdagon díszített, és itt is a címapon megtalálható Szily püpök bejegyzése a beszerzésről, látszik, hogy 1797-ben vásárolta a székesegyházi könyvtár számára.

A muzeális értékű dokumentumok védelmére kiemelt figyelmet fordít a könyvtár. Nemrég egy a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán megítélt alkotói támogatásnak köszönhetően Fehrentheil Henriette könyv- és papírrestaurátor ezt az ősnyomtatványt is rendbehozta, valamint egy másik 15. századi, a Mária-ünnepekhez kötődő prédikációkat, imádságokat tartalmazó kötet is megújulhatott.

Rónainé Magyar Krisztina - gyűjteményvezető, Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár
“Ezen kívül a Herzan-könyvtárnak egy becses darabját, egy 18. századi szótárt is tudtunk restauráltatni, illetve új kötést kapott Potzik József egyháztörténeti jegyzetei is, ő 1792-től 1802-ig volt a székesegyházi könyvtárnak a könyvtárosa, de akkor még úgy hívták, hogy a nyilvános könyvtár őre.”

Három deformálódott, behasadt grafika is megtisztítva, múzeumkartonra erősítve került vissza a könyvtárba:  az egyik VII. Pius pápa allegóriája, egy 18. századi rézmetszet. A másik a római pápák portréit ábrázolja, és a 19. századból való. 1900-ban készült ez a színes olajnyomat a 13 aradi vértanúról, ami az évek során ugyancsak megrongálódott, de mostantól felújítva látható.

A könyvtár munkatársai tervezik, hogy hamarosan egy kiállításon bemutatják a megújult kincseket az érdeklődőknek.