Hírek

Erőművek éjszakája

2019. október 15., 14:23

Először rendezte meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal - partnereivel együtt - az erőművek éjszakáját. Szombathelyen a Távhőszolgáltató Vízöntő utcai kazánházában, illetve az E-ON gázmotoros erőművénél várták a látogatókat.

Erőművek éjszakája

Gyorsan beteltek a helyek: előzetes regisztrációval érkeztek a látogatók a Vízöntő utcai telephelyre. Szivattyúk, lágyítók, óriási kazánok - a nagyközönség számára általában nem látogatható berendezésekre közel kétszázan voltak kíváncsiak.

Németh Gábor
“Végzettségem gépészmérnök, és jármű gépész szakon végeztem, ezért is érdekelt különösen ez a gázmotor, ezt még valóban nem láttam, bár itt sokszor elbicikliztünk, mikor itt laktunk Oladon a gyerekekkel, de ugye bejutni akkor nem lehetett.”

Volt a látogatók között, aki Körmendről, Gencsapátiból, Náraiból érkezett - többségük viszont olyan szombathelyi volt, aki távhős lakásban él. A hatalmas berendezésekre a gyerekek és a felnőttek is kíváncsiak voltak, mindannyian ajándékot is kaptak a távhőtől.

Nagy Ferenc - üzemviteli részlegvezető, Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.
“Érdekes a csoprtok összetétele, és azoknak a kérdéseknek a halmaza, amiket megkapunk, van aki a saját bőréből indul ki, a saját tapasztalatából, illetve vannak, akik átnézik mondjuk egy lakótelepnek a működését, ugye megmutatjuk a felügyeleti rendszeren, hogy mi hogyan működik, hogyan kapcsolódnak össze a kazánházak, illetve a hőközpontok.”

A védőfelszerelés mindenkinek kötelező volt.

“A tárlatvezetés alatt mindenkinek kell láthatósági mellényt viselni, amit adunk, illetve sisakot is.”

Délután kezdődött az idegenvezetés, és éjfélig félóránként fogadták a csoportokat a szakemberek. A Vízöntő utcai a legnagyobb a távhőszolgálatató tizenegy kazánháza közül - ezért mutatták meg a látogatóknak az erőművek éjszakáján.

Simon Anna - marketing-asszisztens - Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.
“Nagyon látványos ez a terület, ha elhaladnak autóval itt az emberek, mindig megcsodálhatják akár a kéményünket, akár ezt a hatalmas épületet, nemcsak a szombathelyi távhőszolgálatatónak vannak itt berendezései, hanem az E-Onnak is, egy hatalmas gázmotorja,az országban majdnem az egyik legnagyobb gázmotor, amit használ a távhőszolgálatató.”

Az országos programhoz az áramszolgáltató részéről három város csatlakozott - a vasi megyeszékhely mellett még Kaposváron és Debrecenben fogadták az érdeklődőket.