Hírek

Erdőtűz volt a Kőszegi-hegységben

2017. február 24., 17:28

Csütörtök este tűz ütött ki a Kőszegi-hegység egy magasabban fekvő részén, Velem térésgében. A tűzoltóknak hajnali kettőre sikerült megfékezni a lángokat. A tűz pontos okát vizsgálattal tisztázzák majd a szakemberek.

Erdőtűz volt a Kőszegi-hegységben

Így néz ki most a lejtő a Hörmann-forrás közelében. Tegnap éjjel két hektáron égett itt az aljnövényzet.

Este kilenckor érkezett a riasztás a katasztrófavédőkhöz, hogy tűz ütött ki a Kőszegi-hegységben, Velem közelében. Az aljnövényzet égett, és a lángok a közeli fenyőerdőt is veszélyeztették. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, több település hivatásos és önkéntes tűzoltóit riasztották.

Egyed László - szóvivő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
"A helyszínen mintegy 12 gépjárművel 72 fő dolgozott a tűz oltásában. Ez három órát vett igénybe, 7 vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a kollégák a tüzet, így az nem terjedt át a fenyveserdőre."

Az oltást nehezítette a viharos déli szél, és az, hogy a helyszínen nincsen tűzcsap vagy alkalmas vízvételi lehetőség. Tartálykocsival hozták a vizet Velemből.

Éjfélre eloltották a tüzet, de a munkálatok még azt követően is folytatódtak. A lábon álló fákban nem keletkezett kár, csak az avar égett.

A tűz okának kivizsgálását péntek reggel kezdték a szakemberek.

Németh János - fahasználati műszaki vezető, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
"A Szombathelyi Erdészeti Zrt. a Katasztrófavédelem munkatársaival együtt vizsgálja a tűz keletkezésének okait. Megnyugtathatok mindenkit, állami vagyonban kár nem keletkezett a tűzeset során."

Információink szerint a területen kedden végeztek fakitermelési munkáka. Az erdészek még tegnap is ellenőrizték a helyszínt, de nem találtak veszélyforrást. Feltételezések szerint mégis ott lehett a tűz fészke, ami a szél miatt terjedt át az aljnövényzetre - ennek a valószínűségét azonban még vizsgálják.