MNB
MNB - 2

Hírek

Erdészeti konferencia

2011. november 17., 23:00

Az „Erdők Nemzetközi Éve” alkalmából szervezett konferenciát a Vas Megyei Kormányhivatal és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. A Megyeházán rendezett tanácskozáson többek között szó esett az erdő élővilág-megőrző szerepéről, az állami és magánerdőkben folytatott gazdálkodásról, és a jövő kihívásairól.

Erdészeti konferencia

A klímaváltozás komoly feladatok elé állítja az erdészettudomány területén dolgozókat. Az ENSZ idén az erdők fontosságára, megőrzésére szeretné felhívni az emberiség figyelmét a nemzetközi évvel.

A Föld felszínének 31 %-át erdő borítja, itt él a szárazföldi fajok 80 %-a, és 1,6 milliárd ember függ ezektől a területektől. Vas megye az ország egyik legerdősültebb területe, minden 3. m2-et fák borítanak. Az erdő nélkülözhetetlen funkciót tölt be az emberiség életében, ezért létfontosságú a megőrzése. Erre akarták felhívni a konferenciával a Vas megyeiek figyelmét is. A 100 ezer hektárnyi vasi erdők fele állami tulajdon, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében.

Bugán József vezérigazgató, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
A Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében lévő erdővagyon folyamatosan gyarapodik. A társadalomnak számtalan előnye származik ebből.

Vas megyében az országos átlaghoz képest alacsonyabb az illegális fakitermelés mértéke. Az erdőgazdálkodást a Vas Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága felügyeli.

Tóth Gábor igazgató, VMK Erdészeti Igazgatósága
Az Erdészeti Igazgatóság feladata a mindenkori erdőfenntartás szavatolása. Erdőtelepítés, felújítások továbbvitele. Minden engedélyezési eljárás a hivatalunkon keresztül történik.

A klímaváltozás már Vas megyében is érezteti hatását. Harmadával csökkent a csapadék mennyisége, és ezt a faállomány megsínylette, több helyütt pusztul a lucfenyő. Az erdészettudomány egyik kiemelt feladata felgyorsítani a növényzet alkalmazkodását a klímaváltozáshoz.

Dr. Borovics Attila főigazgató, Erdészeti Tudományos Intézet
Egyetlen olyan ágazat vagyunk Magyarországon, ami széndioxid megkötő. 4-6 millió széndioxidot kötünk meg, ehhez képest 60-70 millió tonnát bocsát ki a többi ágazat.

Az Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója elmondta, emiatt szeretne az ágazat hozzájutni az energiakvótákhoz, hogy abból is növelhessék az erdős területek nagyságát.

A konferencia zárásaként a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Saághy István Információs Központjában ünnepélyesen felavatták a tudós emléktábláját. Munkásságát Harangozó Bertalan méltatta.