Hírek

Erdészeti jogi konferencia

2017. május 18., 16:35

Az állami erdészetek mintegy 1 millió hektáron gazdálkodnak az országban. Széles körű tevékenységük törvényességét segítette az a jogi konferencia, amelynek a Szombathelyi Erdészeti Zrt. adott otthont. A szakmai rendezvényen szó esett az erdőgazdaságok vagyonkezelési szerződésén kívül például a biomassza piac szabályozásáról, és a munkaerőhiány enyhítésének egyik lehetséges módjáról is.

Erdészeti jogi konferencia

7. alkalommal tartottak jogi konferenciát az állami erdőgazdaságok vezetői számára. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. szervezésében - az eddigiektől eltérően - a társaságok tevékenységének szinte minden ágát érintő előadások hangzottak el.

Csanaki Eszter osztályvezető, jogtanácsos, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Összegyűjtöttük azokat a területeket amelyeknek éppen aktualitása van, és azt láttuk, hogy szinte mindegyikről érdemes lenne beszélni, és szerencsénkre minden érdeklődésre számot tartó területre megtaláltuk a megfelelő előadót is.

Fontos téma volt az erdőgazdaságok vagyonkezelési szerződése.

Makai Lajos elnök, Pécsi Ítélőtábla
Állami vagyont kezelnek, éppen ezért problematikus az erdőgazdaságoknál, hogy nem kötötték meg a végleges vagyonkezelői szerződéseket, illetőleg nem állapították meg annak a vagyonnak az értékét, mértékét, amivel ők gazdálkodnak, ezért is fontosak az ilyen konferenciák ebből a szempontból is.

Szó esett a biomasszát érintő szabályozásról, a vadászati törvényről, a módosított erdőtörvényéről, és többek között a munkaerőhiány erdőgazdálkodásra gyakorolt hatásáról is.

Sárhegyi Zoltán ügyvéd
Az állami erdészetek szakmai tevékenysége mellett rendkívül jelentős az, hogy rendkívül szigorú gazdálkodási, vagyonkezelési szabályok szerint kell működniük, ehhez természetesen szükség van arra, hogy megfelelő jogi támogatást kapjanak.

A több mint 350 dolgozót foglalkoztató Szombathelyi Erdészeti Zrt. 45 ezer hektár állami erdőt kezel Vas megyében. A társaság jogi osztálya 2010-től működik.

Bugán József vezérigazgató, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Ez a fegyelmezett szakmai munka megköveteli, hogy megfelelő jogi háttér legyen mögöttünk, amellyel biztonsággal tudjuk kezelni a szakma és a gazdasági élet kihívásait.

Az erdészetek tevékenységét a különböző állami szervek is rendszeresen vizsgálják. A konferencián elhangzott: az állami erdők kezelése szakmai és jogi szempontból is megnyugtató.