Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Erdészeti génbank

Adásban volt: 2018. július 4.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Elődeink által kedvelt, mára azonban elfeledett gyümölcsfajtákat nevel a Szombathelyi Erdészeti Zrt. az Acsád melletti ültetvényén. Néhány évvel ezelőtt ugyanis csatlakoztak az országos tündérkert mozgalomhoz. Az egykor erdészeti szaporító anyag előállítására létesült plantázs mára igazi génbankká vált.

A Szombathelyhez közeli cikotai plantázst 1967-ben létesítették azzal a céllal, hogy magas genetikai minőségű erdészeti szaporító anyagot állítsanak elő. Az itt megtermelt fenyőmaggal egész Dunántúlt ellátták. A kereslet mára például a klímaváltozás miatt kissé átalakult. A törzsültetvény most is az erdészeti génmegőrzést biztosítja.

Tompa Miklós - erdészeti igazgató, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Elsősorban erdészeti szaporító anyag előállítással, minőségi, magasabb genetikai értékkel bíró szaporító anyag előállítására szolgál. Erdei fenyő, vörösfenyő, kocsányos tölgy és egyéb erdészeti fafajokra. A megváltozott fafaj-politikai irányelvek azt eredményezték, hogy ebben a vetésforgóban kezelt területen felszabaduló üres területrészen melyik irányban mozdulunk el, 6.09

2011-ben a Szombathelyi Erdészeti Zrt. csatlakozott az országos Tündérkert programhoz, így vált ez a 9 hektáros rész egy gyümölcsfa génmegőrző területté.

Kormos alma, motyó szilva, rózsakajszi barack, valamint tüskés körte – többek között ilyen, ma már alig ismert gyümölcsfajtát nevelnek itt, 1200 darabot. 2020-ig szól az az országos szakmai stratégia, amely a mezőgazdasági és élelmezési célú genetikai erőforrások megőrzését tűzte ki célul.

Atm. 7.20-7.33 A szélén berkenye, birsfajták, szelidgesztenye, dió ezen a területen foglalnak helyet az almaféleségek, beljebb a cseresznye, egyéb gyümölcsök, sárgabarackok. 7.33

A gyümölcsfák elhelyezkedését pontos térkép jelzi. Az egykor jól bevált, a kártevőknek ellenálló, mára viszont elfeledett, őshonos fajták felkutatásának, összegyűjtésének és megmentésének ötlete egy zalai erdésztől származik. A cikotai tündérkertben több száz fajta gyümölcsfát ápolnak.

2018. július 04.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
Öko-Logikus
Szombathelyi Ifjúsági Magazin
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében