Hírek

Erdészeti családi nap

2017. május 24., 16:31

Túra a Kendig csúcshoz, ismerkedés a hegyi csermely élővilágával, arcfestés és a kézműves foglalkozás, valamint természetesen egy jó vadpörkölt – többek között ilyen programokkal várta tagjait az Országos Erdészeti Egyesület szombathelyi csoportja szombaton, a 10. alkalommal megrendezett családi napon.

Erdészeti családi nap

Ez a harang egykor az erdészek munkaidejének kezdetét és végét jelezte, most az erdészeti egyesület szombathelyi csoportjának idei családi napját nyitotta meg a Kőszegi hegységben, a Stájer Házaknál.

Bakó Csaba elnök, Országos Erdészeti Egyesület Szombathelyi Csoportja
Az a célja a programnak, hogy megmutassuk az egyesület munkáját, az azévi programokat, hogy minél több tagot toborozzunk az egyesületbe, ugyanis nem csak erdészek lehetnek a tagok, hanem bárki, aki érdeklődik az erdőgazdálkodás, a természetvédelem iránt.

A helyszín egykor a térség fontos gazdasági központja volt, hiszen az idetelepített stájer erdészek szakértelmének köszönhetően minta értékű erdőgazdálkodás zajlott. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. 1996-ban újította fel az épületeket, múzeumot, turista szállót, és erdei iskolát hozott létre. A családi nap résztvevői megismerhették például a fokozottan védett terület élővilágát.

Varga László erdei iskolai referens, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Itt látunk egy foltos szalamandra lárvát. Ő egy igazi kétéltű, ami azt jelenti, hogy a kétéltűek a vízben szaporodnak. Vagy petét raknak a békák, vagy a gőték, míg a szalamandra eleven szülő.

A túrázni vágyók meghódíthatták a hegység egyik legmagasabb pontját, a Kendig-csúcsot, a családok végigjárhatták az Öreg bükk tanösvényt, a gyerekek pedig kézműveskedhettek. A 6 éves Hédi nagyszüleivel érkezett a rendezvényre.

Veresegyházi Hédi
A nagypapáékkal, és szeretnék majd arcfesteni, kézműves játékokat játszani.

A nyugalmazott erdőmérnök nagypapa rendszeresen részt vesz az ország egyik legrégebbi egyesületének programjain.

Nagy László nyugalmazott erdőmérnök
Az erdészeti Egyesületnek már 60 éve tagja vagyok. 14 éves koromban az erdészeti technikumban léptem be, és hát az erdészeti egyesület rendezvényein általában részt szoktam venni.

A családi nap résztvevői megkoszorúzták a hegység élővilágát, értékeit feltáró kutatók emlékkövét. A programból természetesen nem hiányzott a bográcsban készült vadpörkölt sem.