Hírek

Erdélyi diákok Szombathelyen

2017. május 22., 14:44

Szombathelyre érkezett egy erdélyi iskola negyven tanulója, hogy viszonozzák a vasi középiskolások közelmúltbeli látogatását. A csereutazást a Határtalanul program tette lehetővé, amelyben már évek óta részt vesz a szombathelyi Kanizsai-gimnázium. A gyerekeket a polgármester is fogadta.

Erdélyi diákok Szombathelyen

Az Aréna utcai hadtörténeti kiállítás tárlói között kezdődött a romániai Máramarosszigetről érkezett diákcsoport programja a hétvégén. A gyerekeket a Kanizsai-gimnázium tanárai és tanulói látták vendégül néhány napra - viszonzásul, amiért a közelmúltban ők is látogatást tettek az észak-erdélyi városban.

Nagy Tamás - tanár, Kanizsai Dorottya Gimnázium
“Amikor a magyar állam ezt az egész Határtalanul-programot elindította, akkor az volt a célja, hogy mi megismerjük azokat a régi magyarországi területeket, határon túli területeket, amikhez mi nem mindig jutunk el. És ilyen módon lehetőséget biztosít arra, hogy ennek a programnak a keretében mi eljussunk oda “

A cserekapcsolatnak az ismeretszerzésen, a kiránduláson szerzett élményeken kívül más hozadéka is van. A szombathelyi diákok tavaszi útján is szoros barátságok szövődtek.

Gaál Flóra - tanuló, Kanizsai Dorottya Gimnázium
“Számomra nagyon nagy élmény volt, mert eddig még nem jártam Erdélyben. És négy emberrel ismerkedtem meg szorosabban, velük nagyon jól elvoltam az út során.”

Az erdélyi fiatalok a történelmi témaparkban a római kori legiósok életviteléről, felszereléséről és harci tevékenységéről kaptak ismertetőt. Többségüknek nemcsak az itt hallottak, hanem a környék is újdonság volt.

Dimand István - kísérő, Leövey Klára Elméleti Líceum, Máramarossziget, Románia
“Sok diák járt már Magyarországon, de Szombathelyen még senki, jómagam sem. Úgyhogy ez egy nagyon érdekes kaland a számukra, egy újabb részét látni Magyarországnak. Ugye a Románia közelében lévő területeket többen már látogatták, ott jártak. Ilyen messzire kevesen, talán még senki nem jutott el, Szombathelyre.”

A 40 máramarosszigeti középiskolás közül akadt, aki már hallott Szombathelyről.

Balázs Zoltán Attila - tanuló, Leövey Klára Elméleti Líceum, Máramarossziget, Románia
“Amit tudtam, hogy innen származik a Lord zenekar, akiket én nagyon szeretek, és tényleg nagyon vártam már, és nagyon jól érzem magam itt. Barátságosak itt az emberek.”

Hétfőn a szombathelyi városházára is ellátogatott a csoport. Puskás Tivadar polgármester a vasi megyeszékhely történetéről és a határon túli kapcsolatok fontosságáról beszélt az erdélyi gyerekeknek, akik a nap folyamán Kőszegen is kirándulást tettek.