Hírek

Erdélyi diákok a Gothard-iskolában

2019. május 04., 15:25

A partiumi Szilágysomlyóról érkezett diákcsoport kedden a Gothard Jenő Általános Iskolába. A nemrégiben indult "Járd körül!" elnevezésű Európai Uniós program keretében az elcsatolt területek oktatási intézményeiből anyaországi városokba látogathatnak a magyar gyerekek, a nemzeti összetartozás erősítésének jegyében.

Erdélyi diákok a Gothard-iskolában

"Ha van elég szív, az sokat segít."

Dallal üdvözölte a Gothard-iskola énekkara az erdélyi vendégeket. 22 diák és kísérőtanáraik érkeztek Szilágysomlyóról. A régi partiumi település arról neveztes, hogy itt született Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király, valamint 1848-ban itt vette át Bem József az erdélyi seregek feletti parancsnokságot. Ma a város 11 ezer lakosának 22 százaléka magyar.

Vida János - történelemtanár, Varsolci Általános Iskola
"Szilágysomlyón van Báthory István Magyartannyelvű Általános Iskola, ahol én tanítok, Varscolon, ott csak pár román gyermek van, a falu több mint 80 százalékban magyar. A történelmet, mindent a románon kívül magyarul tanítunk."

Az évek óta sikeresen működő Határtalanul! programban magyar diákok látogatnak külhoni társaikhoz. Ennek fordítottja a Járd körül! elnevezésű kezdeményezés, amely tovább erősíti a magyar fiatalok identitását, intézményi és kulturális kapcsolatokat épít.

Fodor István - igazgató, Szombathelyi Tankerület
"Ez egy pilot, a mai csapat az előőrse a most induló sorozatnak, nagy öröm a tankerületünk számára, hogy a mi iskolánkat választották, és lehetőség van, hogy egy napot közösen töltünk el ezekkel a diákokkal."

Április 30-a az UNESCO döntése nyomán a jazz világnapja. Ez alkalomból hangszer- és zenefelismerés, valamint teszt várt a csapatokra. A Gothard 2013 óta UNESCO társult iskola, minden évben szerveznek tematikus napot. Ebbe kapcsolódhattak be most a 7-8. osztályos erdélyi diákok is.

Nagyné Tancsics Ildikó - intézményvezető, Gothard Jenő Általános Iskola
"Nagyon szeretik ezeket a projektnapokat, hiszen egészen másfajta képességeket kíván, és követel meg a gyerekektől, és nagyon nagy élvezettel töltik ezeket a napokat."

A tudósklubban robotikával, programozással ismerkedhettek, délután pedig sportprogramokon vehettek részt az iskolások.