Hírek

Épülnek, szépülnek a karnevál látványelemei

2011. augusztus 23., 13:02

A Thököly utcában római diadalívet, a Fő téren Vesta-templomot építenek. Közép-Európa legnagyobb történelmi fesztiváljára készül a város - ezt mondta Szombathely polgármestere, amikor a látványelemek építéséről tájékozódott.

Épülnek, szépülnek a karnevál látványelemei

Így haladt át az elmúlt 11 évben a Thököly utcán a karneváli menet. A 12. Savaria Történelmi Karnevál felvonulói idén egy 6,5 méter hosszú, és 8,5 méter magas diadalív alatt mennek át. A római diadalív pontos mását ma kezdték építeni. A 3 kapus, monumentális építményre az érdeklődők fel is mehetnek majd.

"Itt lesz belülről a feljárás, itt jön a karneváli menet, a másik oldalon pedig a lejárás. Tehát egyirányú lesz a forgalom."

A Savaria Történelmi Karnevál kuratóriumának elnöke azt mondja, bár a vasszerkezet többet is bírna, 25-30 embert engednek csak egyszerre a diadalív tetejére. Az építmény nem foglalja el a teljes utca szélességét azért, hogy szükség esetén a mentők és a tűzoltók is tudjanak közlekedni. A Fő téren is karneváli építkezés folyik. Itt a Vesta-templom mása készül.

"Alul 1 méter magas talapzat. Azért ilyen magas, mert az üst még rákerülvén abban lesz a jó nagy karneváli láng. A gyerekeknek nehogy balesetveszélyes legyen."

A kupolát 6,5 méter magasan ezek a korinthoszi oszlopok tartják majd. A négynapos rendezvénysorozat ideje alatt végig lobog a karneváli láng.

Mérei Tamás kuratóriumi elnök, Savaria Történelmi Karnevál
Itt a Fő téren nemcsak a Vesta templom lesz, hanem a Városháza felől a Jupiter szobor, illetve Hermes, a vásár istene a szökőkút utáni részre. Több látványelem is kivitelezésre kerül.

A Vesta-templom építését Puskás Tivadar polgármester is megtekintette.

Dr. Puskás Tivadar polgármester, Szombathely
A karnevál színvonalát kívánjuk emelni, ami ugyan mindig is magas volt. De igyekszünk valami újat hozni, ez  ezek közé tartozik, amellyel gazdagodik Közép-Európa legnagyobb történelmi karneválja.

A karnevál után a látványelemeket Szombathely körforgalmaiban helyezik el. Így 10 közlekedési csomópontban hirdetik a város történelmét. A Vesta-templom mása a 11-es Huszár út kivezető szakaszára, a Metró áruház melletti körforgalomba, a diadalív pedig a Zanati út végére, a Tesconál lévő körforgalomba kerül.