Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Emlékhelyek, hadisírok

Adásban volt: 2018. április 12.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Erődök, lövészárkok, kavernák, emlékhelyek és temetők szerepelnek Benkő Sándor fotóin, amelyekből a Katonatörténeti Kiállításban látható válogatás. A fotóriporter többször is járt az I. világháború véres helyszínein Olaszországban és Szlovéniában, az egykor ott harcoló magyar katonák nyomában.

Még a fotóriportert is meglepte, mennyi nyoma és emléke van még mindig a 100 évvel ezelőtti véres küzdelmeknek. Szlovéniában számos elhagyott erőd (09:11) maradt, ahol még láthatók a belövések nyomai. Olaszországban megvannak még azok a sziklába vájt üregek, kavernák (07:59) is, amelyek menedéket jelentettek a katonáknak és raktárként is szolgáltak a háború idején. A fényképeken ezeket és az azóta létesített emlékműveket, valamint a katonasírokat is megörökítette Benkő Sándor, aki 2011-ben járt először az egykori olasz és szlovén hadszíntereken, Kozma Gábor újságíróval.

Benkő Sándor fotóriporter
Szerettem volna megmutatni azokat a helyszíneket, ahol jártam, és azért örülök, hogy ezen a kiállításon most jó darabig maradhatnak, hogy azért, azok, akik csak úgy átutaznak Szlovénián vagy Olaszországon, mennek a tengerpartra, jusson eszükbe, hogy lehet, hogy itt 100 évvel ezelőtt nagyon sok ember meghalt 05:46

A kiállítás megnyitóján Puskás Tivadar polgármester megköszönte kollégájának, hogy fotóival a pillanatot átemeli az örökkévalóságba, így állítva emléket az egykori áldozatoknak. Majd Kiskos Ferenc tartott előadást a hadisírok gondozásáról és a háborús emlékhelyekről. Az életüket áldozó katonák emlékének ápolásáról már 1917-ben törvény rendelkezett.

Kiskos Ferenc ügyvezető, Vas Megyei Temetkezési Kft.
A törvénycikk kimondta, hogy minden város és község anyagi erejének megfelelően méltó emlékművön örökítse meg a hősi halottak nevét. Vas vármegyében már a 20-as években egyre több helyen avattak fel hősi katonai emlékművet, emléktáblát.

Benkő Sándor azt tervezi, a közeljövőben újra visszatér a véres harcok helyszínére - nem csupán dokumentálni szeretné a háború nyomait, de emlékezni is arra a százezernyi magyar és olasz katonára, akik életükben ellenségek voltak, de halálukban barátokként nyugszanak egymás mellett - - ahogy ezt a doberdói fennsíkon egy emléktábla (06:28) felirata is megörökíti.

2018. április 12.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
Öko-Logikus
Szombathelyi Ifjúsági Magazin
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében