Hírek

Emlékezés Trianonra

2010. június 04., 16:20
90 éve, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békeszerződést, mely jelentősen megcsonkította Magyarország területét és lakosságát. Az országgyűlés ezt a napot a nemzeti összetartozás emléknapjává nyilvánította, jelezve, hogy a határon túli magyarság minden tagja része az egységes magyar nemzetnek.
Emlékezés Trianonra


A Dési-iskolában ma emlékezéssel kezdődött a történelemóra. A hetedikesek a trianoni békediktátumról beszélgetnek az aláírás évfordulóján. Bár a tananyagban még nem tartanak itt, a diákok többsége tudja, mi történt 90 éve ezen a napon. Mostantól minden évben megemlékeznek majd róla. A trianoni béke révén Magyarország elvesztette területének kétharmadát, lakosságszáma több mint 10 millióval csökkent és 3,2 millió magyar rekedt a határokon kívül. Elvesztek a gazdaságilag fejlett térségek. A nyugati határszélen négy megyét csonkítottak meg, köztük Vas megyét is.  

Dr. Katona Attila - főiskolai docens
"Az osztrák politika ezeket a területeket az 1919. szeptemberi Saint Germain-i békében megszerezte, jóval kisebb területet, mint szerette volna. A végső változatban 1000 km2-rel kisebb területről volt szó."

Katona Attila szerint a trianoni trauma a mai napig hatással van ránk, magyarokra. A napokban megyeszerte megemlékeznek az évfordulóról. Kőszegen ma emléktáblát avattak Kincs István apátplébános tiszteletére, aki sokat tett a városért a bizonytalan időkben.

Dr. Veres András - megyés püspök
"Ezért küzdött olyan bátran, hogy Kőszeget ne szakítsák el az országtól."

Törekvését siker koronázta, bár a város így is megszenvedte a békediktátum következményeit.

Jahn Gusztáv - ügyvezető elnök, Kőszegi Trianon Társaság
"Vonzáskörzetének kétharmadát elcsatolták, erdei, fái, falvai nélkül maradt."

A Reményik-iskola diákjai különleges előadással készültek az évfordulóra, mely a hazaszeretetről, elszakadásról, nemzeti egységről szól. Hétvégén többek között Viszákon, Csepregen, Rátóton és a celldömölki trianon keresztnél is tartanak megemlékezéseket a megyében.