Hírek

Emlékezés a doni hősökre

2021. január 12., 16:34

1943. január 12-én kezdődött a Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban. A 2. magyar hadseregből több mint  százezer katona és munkaszolgálatos esett el, került fogságba vagy fagyott meg a harcokban. Ez volt a II. világháború legnagyobb magyar hadi tragédiája.

 

Emlékezés a doni hősökre

Főhajtással tisztelegtek az emlékezők a doni katasztrófa áldozatai előtt a Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán felállított pápai keresztnél és a frontvonalat megörökítő emléktáblánál.

Nemény András - polgármester
“Az emlékezés egyrészt azoknak szól, akikről ez a történet annak idején szólt: akik az életüket vesztették vagy akik visszatértek. De az emlékezés mindig a jövőnek is szól, hogy akik soha többé ilyen tragédia ne történhessen, és ebben a felelőssége a mindenkori vezetésnek - az önkormányzatnak, a kormánynak - van, és erre kell időről időre saját magunkat emlékeztetni.”

A kétszázezres létszámú 2. magyar hadsereg - kötelékében a III. szombathelyi hadtest -, 1942 nyarán foglalta el állásait a Donnál. A Vörös Hadsereg 1943 elején indított ellentámadást, az orosz túlerő január 12-én elérte a magyar állásokat is. A harcokban több mint 120 ezer magyar honvéd elesett, megsebesült, eltűnt vagy fogságba került.

Kövér István - elnökségi tag, Recski Szövetség
“Ettől kezdve a központi hatalmaknak a sorsa megpecsételődött, közte Magyarországé is. Nem volt kérdés, hogy ezt a háborút elvesztettük.”

Az érdeklődőknek a Hadtörténelmi Levéltár m.militaria.hu oldalon elérhető adatbázisa lehetőséget ad a katonaősök utáni kutatásra.

Hende Csaba - korábbi honvédelmi miniszter
“A Hadtörténeti Intézet és Levéltár adatait néhány éve digitalizálni tudtuk, és ennek köszönhető, hogy az első, illetve második világháborús katonáinknak a papír alapon őrzött adatai internetre vitelével bárki számára elérhetővé, kereshetővé tettük.”

A hadisir.hu oldalon pedig több tízezer hősi halott adatai, veszteségi kartonjai is megismerhetők a keresési adatok alapján.