MNB - 2
MNB

Hírek

Emlékerdőt hoznak létre

2020. augusztus 04., 16:15

Több mint egyhektáros emlékerdőt ültetett a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Káld határában, Vas megye legnagyobb összefüggő erdőterületén, a Farkas-erdő közepén. 2021-ben – ötven év után újra – Magyarország rendezi meg a Vadászati és Természeti Világkiállítást. Erre a nagyszabású eseményre készülve az ország mind a 22 állami erdőgazdasága létrehoz egy-egy hektáron emlékerdőket.

Emlékerdőt hoznak létre

Vadászkürtszó nyitotta az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításnak hosszú évtizedekre emléket állító új erdő avatási ceremóniáját a Farkas-erdő közepén. A terület egykor legelő erdő volt. Az egyik ilyen rét helyére ültetett a Szombathelyi Erdészeti Zrt. több ezer csemetét.

Bakó Csaba – vezérigazgató-helyettes, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
„Kocsányos tölgy, emellett madárcseresznye, cser, vadkörte és egyéb elegy fafajokat tettünk a területre. A kocsányos tölgy a 7200 hektáros Farkas-erdőnek a fő fafaja, és bízunk abban, hogy ez az emlékerdő is hozzájárul ahhoz, hogy az erdőtömb a következő száz években is szolgálja az itteni embereknek az életét, a természetszeretők kirándulás iránti vágyát.”

Magyarország 1971-ben adott otthont vadászati világkiállításnak, ahol először mutathatta be vadgazdálkodását. 2021 őszén újra Budapesten rendezik meg a nagyszabású eseményt: többek között trófeabemutatóval, nemzetközi szakmai konferenciákkal. A vadászat szervesen összekapcsolódik a természettel, a klímaváltozás kihívásaira pedig az erdő a megoldás – mondta az ország 11. emlékerdejének avatóján a világkiállítás szakmai igazgatója.

Bors Richárd – szakmai igazgató, Egy a Természettel Nonprofit Kft.
„Az állami erdőgazdaságok nagyon nagy segítségeink, mondhatjuk azt is, hogy a zászlóshajóink a többi civil szervezettel együtt, és most az emlékerdő átadások voltunk, vagyunk. 22 hektárt telepítünk az erdőgazdaságok segítségével.”

A hungarikumok között számos természethez, vadászathoz kapcsolódó kiemelkedő nemzeti érték is szerepel. Ilyen például a gyulaji dám-, és a gemenci gímszarvas.

V. Németh Zsolt – miniszteri biztos
„A IX-X. Századi magyar íj, mint egy különleges fegyver, amivel minden bizonnyal vadásztak is. Vagy a magyar solymászat, amely világhírű, a kulturális örökség része is egyben mint élő hagyomány, de a vadászkutyák, a drótszőrű vagy a simaszőrű vizsla, az erdélyi kopó, vagy a magyar agár mindenképpen ott van karaktereink között.”

A vasi emlékerdő tövébe a klímaváltozást jól tűrő fajt, egy magyar tölgyet is elültettek, majd leleplezték azt az emléktáblát, amely a Farkas-erdő egyik kidőlt famatuzsálemének törzsére került. Az új erdőre a helyi plébános kért áldást.