Hírek

Emelkedett néhány építőanyag ára

2020. május 19., 19:01

A koronavírus-járvány miatt ugyanis néhány hétig szállítási fennakadások voltak, a kieső külföldi termékeket csak drágább hazaival, vagy esetleg más országokból származó anyagokkal tudták pótolni a kivitelezők, és az euró árfolyama is jelentősen növekedett. Magyarországon az építőipar a veszélyhelyzetben sem állt le, bár a lakásépítés üteme lassult, mert csökkent a fizetőképes kereslet. Sokan a munkahelyük elvesztése miatt nem vállalják a hitelt, és a bérbeadás is visszaesett az egyetemi hallgatók távolmaradása, valamint az idegenforgalom teljes megszűnése miatt. A nagyobb beruházások többsége azonban gőzerővel folyt az elmúlt időszakban is. Az ágazat abban bízott, hogy az Európából hazatért szakemberek enyhítik majd a hazai munkaerőhiányt, amely térségünkben különösen jellemző.

Szárnyas János – elnök, VOSZ Vas Megyei Szervezete
„Lehet, hogy a későbbiek során ez már nem lesz hiú ábránd, de azt gondolom, hogy a többség, a 90-95 %-ot úgy engedték el március közepén, hogy visszavárják.”
„Egyetlen jelentkező sem akadt, aki az építőiparban végzett, és olyan szakmája van, amit tudnánk használni, nincs lehetőség arra, hogy olyan pénzt adjunk annak a kollégának, aki visszajön Ausztriából, mint amennyit ott megszokott.”
„A dupláját, vagy közel a dupláját meg lehet keresni.”