MNB
MNB - 2

Hírek

Elsősegélynyújtás fogyatékkal élve

2014. augusztus 18., 15:51

Hiánypótló kiadvány jelent meg a Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány gondozásában. A füzet szerzőpárosa, Lendvai Rezső és Lendvai Andrea olyan módszert dolgozott ki, amellyel a mozgáskorlátozott emberek is képesek segíteni a bajbajutottnak. A helyenként rendhagyó, a szakmai protokoll határait feszegető eljárásokat a kötettel együtt mutatták be.

Elsősegélynyújtás fogyatékkal élve

"A karnak a meghosszabbítását eléri valamivel."

Vészhelyzetben WC-pumpával, sodrófával, vagy akár krumplinyomóval is végezhető az újraélesztés - ilyen speciális módszereket tartalmaz a frissen megjelent kiadvány. Olyan eljárások gyűjteménye ez, amelyeket kerekesszékesek is alkalmazhatnak baj esetén.

Horváth Domonkos
"Egy mozgásában korlátozott embernek olyan módszert kell találnia, amit percekig fenn tud tartani. Ehhez ez a könyv nem szentírás, hanem irányvonal. De aki segítőkészséget érez magában, és ezt szeretné csinálni, annak ez a könyv egy jó útmutató."

Cél, hogy a mozgáskorlátozott ember is megtapasztalja a segítés örömét, és elhiggye: képes másokon segíteni.

Dalos János - elnök, Mozgáskorlátozottak Vas Megyei Egyesülete
"Ha mi elvárjuk, hogy segítsenek rajtunk, akkor ugyanez tőlünk is elvárható."

A legkisebb segítség is érték, ha időben érkezik, és szakszerűen végzik - emlékeztetett Puskás Tivadar.

"Egy olyan könyv bemutatóján vagyunk, amely a szakirodalom egy hézagpótló műve."

A kötetben leírtakon lehet vitatkozni, és valószínűleg fog is majd a szakma - tette hozzá a polgármester. A szerzők nyitottak a módszerek továbbfejlesztésére.

Lendvai Rezső - szerző
"Magyarországon hivatalos protokollokat természetesen tiszteletben tartjuk, de vannak helyzetek, amikor ezek átléphetők, ezt valljuk. Ezzel megbarátozkozik a szakma és az emberek is, hisz az, hogy egy újraélesztésnél milyen módon történjen a mellkaskompresszió, az már csak részletkérdés."

A kiadvány létrejöttét a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatán elnyert összegből és a felajánlott adó egy százalékokból a Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány támogatta.

Csákvári Imre - ügyvezető elnök, Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány
"Amikor az ötlet felmerült, örömmel vállaltuk a támogatást, hiszen alapító okiratunkban is rögzítettük, hogy a lakosság elsősegélynyújtó ismereteinek bővítését szolgálja az alapítványi munkánk."

Az alapítvány szeretné elérni, hogy a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek és az autósiskolák is használják ezt a kiadványt elsősegélynyújtó tanfolyamaikon. A füzet letölthető formában felkerül az internetre, a későbbiekben pedig oktatófilm készítését is tervezik.