MNB - 2
MNB

Hírek

Élőhely-rekonstrukciós program

2019. augusztus 15., 12:47

A biológiai sokféleség megóvása és helyreállítása a célja annak az élőhely-rekonstrukciós programnak, amely uniós támogatással, mintegy 220 millió forintból valósul meg az egyik tájvédelmi körzetben. Az Őrségi Nemzeti Park az Őrség után most a Kőszeg-hegyalját is magyar tarka állománnyal népesíti be. A rideg tartású szarvasmarhákkal állítják vissza az egykori kaszáló rétek funkcióját.

Élőhely-rekonstrukciós program

Egykor ezek a Kőszeg-hegyalján lévő doroszlói rétek sok helyi gazdálkodónak nyújtottak megélhetést: kaszálónak és állatok legeltetésére használták. Az Őrségi Nemzeti Park egy sikeres uniós pályázatának köszönhetően hamarosan újra a korábbi, mostanra visszaszorult vagy teljesen eltűnt növénytársulás és állatvilág lesz itt a jellemző. Az évek során elburjánzott területet legelővé alakítják.

Az élőhely-rekonstrukciós beruházás tavaly nyáron bozótirtással kezdődött. Térkép jelöli, melyik fákat kell megtartani, és hol vannak a speciálisan kezelendő, különösen védendő növénytársulások.

Németh Csaba – igazgatóhelyettes, Őrségi Nemzeti Park
„A terület fenntartása szempontjából nagyon fontos, hogy hosszú távon is gondolkodjunk, hogy mi az a kezelési mód, ami a védett területet folyamatosan karban tartja, és ezen elemzés után döntöttünk az állatállománnyal történő legeltetés mellett. Tekintve, hogy igazgatóságunk rendelkezik saját szarvasmarha állománnyal.”

Az Őrségben már jól működik a modell, magyar tarkák tartják rendben a réteket. Onnan érkezik majd 70 állat ide, a hegylábi területre.

„Itt lesz egy fúrt kút a területen, ez lesz a szíve az egész területnek. Úgy osztjuk három szakaszra a területet, hogy a kúthoz mindenképpen hozzáférjenek az állatok. 9.25

Az egykor vizes területet a korábbi hasznosítási tervek miatt lecsapolták, most ezt az egyensúlyt is helyre kell állítani, így hamarosan kezdődik a projekt vízépítési szakasza.

Harsányi Krisztián – osztályvezető, Őrségi Nemzeti Park
„Itt egy olyan ridegtartási rendszer fog létrejönni, ami nem igényel jelentős infrastrukturális beruházásokat. Magyarul nem lesz itt épület felhúzva. A terület körbe lesz kerítve és tavasszal fognak idejönni az állatok és ősszel innen fognak távozni, tehát tulajdonképpen a vegetációs időszakot fogják itt tölteni, és az lesz a feladatuk, hogy a legelésükkel fenntartsák a kívánt helyzetet.”

Az élőhely-rekonstrukciós program mintegy 220 millió forintból valósulhat meg. 2020 tavaszától már a doroszlói réteken is magyar tarkák legelészhetnek.