Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Élőhely-rekonstrukciós program

Adásban volt: 2019. augusztus 15.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A biológiai sokféleség megóvása és helyreállítása a célja annak az élőhely-rekonstrukciós programnak, amely uniós támogatással, mintegy 220 millió forintból valósul meg az egyik tájvédelmi körzetben. Az Őrségi Nemzeti Park az Őrség után most a Kőszeg-hegyalját is magyar tarka állománnyal népesíti be. A rideg tartású szarvasmarhákkal állítják vissza az egykori kaszáló rétek funkcióját.

Egykor ezek a Kőszeg-hegyalján lévő doroszlói rétek sok helyi gazdálkodónak nyújtottak megélhetést: kaszálónak és állatok legeltetésére használták. Az Őrségi Nemzeti Park egy sikeres uniós pályázatának köszönhetően hamarosan újra a korábbi, mostanra visszaszorult vagy teljesen eltűnt növénytársulás és állatvilág lesz itt a jellemző. Az évek során elburjánzott területet legelővé alakítják.

Az élőhely-rekonstrukciós beruházás tavaly nyáron bozótirtással kezdődött. Térkép jelöli, melyik fákat kell megtartani, és hol vannak a speciálisan kezelendő, különösen védendő növénytársulások.

Németh Csaba – igazgatóhelyettes, Őrségi Nemzeti Park
„A terület fenntartása szempontjából nagyon fontos, hogy hosszú távon is gondolkodjunk, hogy mi az a kezelési mód, ami a védett területet folyamatosan karban tartja, és ezen elemzés után döntöttünk az állatállománnyal történő legeltetés mellett. Tekintve, hogy igazgatóságunk rendelkezik saját szarvasmarha állománnyal.”

Az Őrségben már jól működik a modell, magyar tarkák tartják rendben a réteket. Onnan érkezik majd 70 állat ide, a hegylábi területre.

„Itt lesz egy fúrt kút a területen, ez lesz a szíve az egész területnek. Úgy osztjuk három szakaszra a területet, hogy a kúthoz mindenképpen hozzáférjenek az állatok. 9.25

Az egykor vizes területet a korábbi hasznosítási tervek miatt lecsapolták, most ezt az egyensúlyt is helyre kell állítani, így hamarosan kezdődik a projekt vízépítési szakasza.

Harsányi Krisztián – osztályvezető, Őrségi Nemzeti Park
„Itt egy olyan ridegtartási rendszer fog létrejönni, ami nem igényel jelentős infrastrukturális beruházásokat. Magyarul nem lesz itt épület felhúzva. A terület körbe lesz kerítve és tavasszal fognak idejönni az állatok és ősszel innen fognak távozni, tehát tulajdonképpen a vegetációs időszakot fogják itt tölteni, és az lesz a feladatuk, hogy a legelésükkel fenntartsák a kívánt helyzetet.”

Az élőhely-rekonstrukciós program mintegy 220 millió forintból valósulhat meg. 2020 tavaszától már a doroszlói réteken is magyar tarkák legelészhetnek.

2019. augusztus 15.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében