Hírek

Élményszerű történelemóra

2018. június 08., 18:44

Hogyan használták a lőport, mi mindenre volt jó az alabárd, és milyen ruházatban indultak harcba a középkori zsoldos katonák? Többek közt erről is hallhattak az oladi iskolások a Mátyás király-emlékév alkalmából tartott élményszerű történelemórán.

Élményszerű történelemóra

A Fekete Seregben szolgált mintegy 3000 muskétás tevékenységéről is sokat megtudhattak az iskolások azon a rendhagyó történelemórán, amelyet pénteken tartottak a 11-es Huszár úti laktanya területén. A napokban zajló rendezvénysorozattal a Mátyás király-emlékévhez kapcsolódik a szombathelyi Őrvidékház, a szakmai közönség után most a gyerekeket is megszólították.

Farkas Csaba - igazgató, ŐrvidékHáz
“Nagyon fontosnak tartom, hogy Mátyás magyarsághoz való viszonyát, nemzeti öntudatunkat nagyon tudja erősíteni egy ilyen interaktív történelemóra keretében, és én ezért tartom fontosnak, hogy itt legyenek.”

Az Oladi Általános Iskolából közel kétszáz felső tagozatos diák töltötte itt a délelőttöt, hogy az órákon hallottakról élményeket is szerezzenek.

Imre Adél Helga
“Maga ez a hadsereg dolog engem nagyon érdekel, hogy milyen volt a felépítése, meg hasonlók igazából. De magák a ruhák is nagyon szépek, maga a stílus.”

Pál Zsófia
“Újdonság volt, amikor úgymond a port letették a földre, és egy nagy füst keletkezett belőle.”

A szervezők egy valóságos tábort építettek fel a laktanyaudvaron: olyat, amelyhez hasonlóban a korabeli katonák tölthették az idejüket. A hatodikosok számára idei tananyag volt a reneszánsz kor.

Nagy Gertrúd - történelemtanár, Oladi Általános Iskola
“Egy nagyon jó dolognak tartjuk ezt a gyerekekkel együtt, hiszen tényleg testközelből tapasztalják meg ezeket a dolgokat, és mindenki úgy látom, nagy érdeklődéssel fordul a hadsereg, a fegyverek, a különböző dolgok iránt. Nagyon szépen köszönjük ezt a lehetőséget.”

A díszletről és a kellékekről a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület Hunyadi Mátyás Fekete Serege hagyományőrző csoport gondoskodott. Itt kiderült, hogy sem felvenni, sem pedig levenni nem lehetett könnyen a láncinget, amely a szúrás ellen nem, de a vágás ellen remekül védett.
A legnépszerűbbek mégis a kardok voltak, amelyeket még a lányok is szívesen kézbe vettek a Mátyás-emlékév alkalmából rendezett programon.