Hírek

Elkezdődött az Országos Könyvtári Napok

2014. október 15., 16:48

Tinivetélkedővel, kiállítással, gyermekfoglalkozásokkal megkezdődött az Országos Könyvtári Napok programsorozata Szombathelyen is. A rendezvény célja minél több embert rávenni az olvasásra és a könyvtárlátogatásra.

Elkezdődött az Országos Könyvtári Napok

Olvasó emberek buszon, metrón, villamoson - New York-i mintára, Tóth Eleonóra blogger ötlete alapján készültek ezek a fotók Budapesten. Magyarország több városába is elviszik a kiállítást, hogy népszerűsítsék az olvasást.

Pávlicz Adrienn - könyvtáros, Néprajzi Múzeum
"Az utazás közbeni olvasás is hasznos és fontos, ez egy lelassított tevékenységet akar mutatni hiszen mindenki rohan, nincs idő olvasni, viszont az utazás olyan szükséges része az életünknek, ahol időt lehet felszabadítani az olvasásra."

Az egyetem C épületének aulájában nyílt meg a tárlat. Fűzfa Balázs köszöntőjében úgy fogalmazott, a betű és a nyelv az emberiség legnagyobb találmánya, az olvasás pedig az egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb élményszerzési mód, amitől nyugodtabbak, boldogabbak leszünk.

"Nagy test-vér. Való világ."

Az egyetem könyvtárában folytatódtak a programok: a Savaria Slam Poetry tagjai rappelve verseltek, az előtérben könyvekből készült szobrokat állítottak ki.

"E, az is E."

Tini galopp vetélkedőt szerveztek 7-8. és 9-10. osztályos diákoknak. A város számos pontján kellett információkat gyűjteniük, és a látottak alapján feladványokat megoldaniuk. 30 csapat, közel 100 gyerek jelentkezett.

Gerölyné Kölkedi Éva - pedagógiai szaktájékoztató könyvtáros
"Információkereső, műemlékek felfedezését segítő játék. Egy része a városban zajlik, fel kell fedezni emléktáblákat, szobrokat Szombathelyen, játékos feladatok kapcsolódnak ehhez."

A gyerekek többsége jár könyvtárba, és szívesen olvas.

Bokor Lia
"Szárnyalhat a fantáziám, és bele tudom magamat a könyvbe képzelni."

"Mikor írtok képeslapokat, karácsonykor, szülinapra, amikor nyaraltok."

A Váci-iskola ötödikesei ún. biblioterápiás foglalkozáson vettek részt a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A Miért üres a postaláda mostanában című program a virtuális és a való világ kapcsoláról szólt.

Bozzai Judit - könyvtáros, Berzsenyi Dániel Könyvtár
"Két Varró Dániel versből kiindulva ad lehetőséget a gyerekeknek, hogy beszélhessenek emberi kapcsolataikról, és az egymásra figyelést erősítsük bennük."

Az Országos Könyvtári Napok programsorozata folytatódik, Szombathelyen is számos rendezvény várja az érdeklődőket. A részletekről az interneten tájékozódhatnak. ( www.osszefogas.kjmk.hu )